Mezar taşları bir yıldır isimsiz

Mezar taşı olmayan mezarlar / Hatay

Mezar taşı olmayan mezarlar / Hatay

  • Depremin büyük hasara yol açtığı Antakya’da yaşamını yitirenlerden hala mezar taşı olmayanlar var. Depremde yaşamını yitirenlerin mezarlarının defnedildiği Narlıca Mezarlığı’nda toprak kayması nedeniyle birçok mezar da ciddi hasar almış durumda.

MEDİNE MAMEDOĞLU / HATAY

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 7.8 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Etkilenen kentlerden Hatay, Mereş, Semsûr, Meletî, Kilis, Osmaniye, Adana, Dîlok, Amed ve Riha’da resmi rakamlara göre 50 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, ancak gerçek rakamların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Milyonlarca insan yaşadığı kentlerden göç etmek zorunda kaldı. Deprem sonrası geride kalan yurttaşlar ise bir yandan yaşam mücadelesi verirken diğer yandan kayıplarını aramayı sürdürüyor.

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) verilerine göre; depremin etkili olduğu 11 ilde 36’sı çocuk olmak üzere 147 kişi hala kayıp. Narlıca Mahallesi’nde bulunan kimsesizler mezarlığına şimdiye kadar bin 500’ü aşkın kişi defnedildi. Bu mezarlıklarda çıkan DNA eşleşmeleri sonucunda birçok kişinin kimliği belirlenirken, mezarlığın onarım işlemi de bu kapsamda devam ediyor. Mezarlıkta, hala kimsesiz mezarlar bulunuyor. Kentte ayrıca kayıtlara geçmemiş kimsesizlerin olduğu ifade ediliyor.  Reyhanlı yolu üzerinde bulunan ve depremde yaşamını yitirenlerin defnedildiği mezarlığa henüz ismi dahi koyulmuş değil. Bölgede yaşayanların Narlıca Mezarlığı dediği üç etaptan oluşan mezarlığa depremin ilk haftalarında 7 bine yakın cenaze defnedildi. Kimliği tespit edilen yurttaşların bir kısmının cenazesi ailesi tarafından alırken, kimliği tespit edilemeyenler, kimsesizlerin defnedildiği mezarlıklara ise numaralar verildi.

 

 

Mezarlıkta büyük hasar oluştu

Depremzedelerin defnedildiği mezarlığın şu anki hali ise içler acısı. Mezarlıkta bulunan bazı mezarlar toprağın kayması ile beraber yıkılırken, iki hafta önce yaşanan tahribat hala onarılmış değil. Depremin yıl dönümüne yetiştirmek için mezarlıklarda beton ve mıcır çalışması başlatılmış. Konuştuğumuz işçiler, daha önce AFAD’ın denetiminde olan mezarlıkta belediyenin çalışma başlattığını söyledi. Mezarlıktaki tahribatın sorumlusunun AFAD olduğuna dikkat çeken işçiler, mezarların uygun bir zemine gömülmediğini söyledi.

 

 

Kayıplara ulaşma mücadelesi

Mezarlıkta kimsesiz yüzlerce cenaze varken Antakya kent merkezinde de cenazesine ulaşamayan çok sayıda aile var. Verilen DNA örneklerine rağmen cenazelerine ulaşamayan aileler, bir yıldır mücadele veriyor. Konu geçtiğimiz haftalarda Meclis’in gündemine de geldi, ancak depremde kaybolan çocukların araştırılması ve kayıp komisyonunun kurulması talebi AKP-MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

 

30’a yakın kişi kayıp

Depremde kardeşi Hasret Kılıç, eşi Mustafa Kılıç ve küçük kızları Asel Kılıç’a ulaşamayan Osman Taşkın da bir yıldır yakınlarını arama mücadelesini sürdürüyor. Antakya Güzelburç Mahallesi İlke Apartmanı’nda oturan Kılıç Ailesi, 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından evlerinin yıkılmasıyla enkaz altında kaldılar. Yerle bir olan binada ilk aramayı binada oturanların yakınları yaparken ikinci arama ise günler sonra gelen AFAD ekipleri tarafından gerçekleştirildi. 100 kişinin yaşadığı binada yapılan iki aramaya rağmen 30’a yakın insanın cansız bedeni dahi bulunamazken apartmanın enkazı aylar sonra kaldırıldı.

Haber almak istiyoruz

Depremin yıl dönümü yaklaşırken hala kayıplarını aradığını dile getiren Osman Taşkın, kendisi gibi yüzlerce kayıp yakını olduğunu söyledi. Taşkın, “iz gidip her yere DNA örneği verdik ama en ufak bir haber alamadık. Sadece bu binada değil pek çok binada durum aynı maalesef. Biz canlı ya da cansız kardeşim ve ailesinden bir haber almak istiyoruz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.