Minijob yaygınlaşıyor

Dünya Haberleri —

Euro

Euro

  • Almanya’da korona öncesine göre azalmış olmasına rağmen, Minijob olarak adlandırılan düşük ücret sektöründe çalıştırılanların sayısı yeniden artmaya başladı.

     Hans-Böckler-Vakfının İktisat ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün (WSİ) yaptırdığı bir araştırma sonucuna göre, 30 Haziran 2021 itibariyle Almanya'da 7,15 milyon insan düşük ücret sektöründe çalıştırılıyor. Bir önceki yıla nazaran 80 bin kişilik bir artışın yaşandığı düşük ücret sektöründe çalıştırılan işçiler uzun vadede emeklilik yaşında yoksulluğa hazırlanıyor. Federal İş Ajansının verileri ise 4,15 milyon emekçinin sadece Minijob çerçevesinde istihdam edildiğini gösteriyor.

WSI, mini işleri "çok zayıf sosyal güvenceye sahip bir istihdam biçimi" olmakla eleştiriyor. Bu özellikle korona krizinde belirgin bir şekilde kendisini gösterdi: “Mini işler işsizlik sigortası kapsamında olmadığı için pandemi sırasında kısa çalışma hakkından yararlanamadılar. Ayrıca, işin kaybedilmesi durumunda işsizlik ödeneği alma hakkı da yok. 450 euroluk mini işlerin özellikle temas kısıtlamalarından büyük zarar gören gastronomi ve perakende gibi sektörlerde yaygınlaşması, pandeminin etkilerini daha da kötüleştirdi.”
     Almanya’da Minijob ücretleri Ekim ayından itibaren 520 euroya çıkacak. WSİ, düşük ücret sektörünün toplu iş sözleşmeli ve sosyal güvenceli işlere dönüştürülmesini talep ediyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.