Moskova görüşmesinin yankıları

Dünya Haberleri —

Ned Price

Ned Price

  • Türkiye ile Suriye devletleri arasında 11 yıl sonra Moskova’da yapılan ilk üst düzey görüşmenin yankıları sürüyor. Washington’un Moskova’da gerçekleşen Suriye-Türk devleti görüşmelerine ilişkin ilk açıklamasında ‘zamanı değil’ denildi. Sözcü Ned Price; “politikamız değişmedi, destek veren ülkeleri desteklemiyoruz” dedi. 

Price: Görüşmeleri desteklemiyoruz

Moskova’da Rusya’nın organizasyonuyla gerçekleşen Suriye- Türkiye görüşmelerine ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suriye politikalarının değişmediğini ve ülkelerin rejimle ilişkilerini düzeltmesini desteklemediklerini söyledi.

Price, günlük basın toplantısında, Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla Moskova'da bir araya gelmesine ilişkin soruyu yanıtladı.

Sözcü Ned Price, “Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz. Devletleri, Suriye halkına zulüm etmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve yıllardır acı çeken Suriye halkının insani yardıma erişimi engellemeye devam etmesini dikkate alma çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müttefiklerimiz dikkat etmeli vurgusu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına desteklerinin devam ettiğini belirten Price, Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm için BM ve diğer ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Görüşmeye ilişkin Türkiye ile temas kurup kurmadıkları sorusuna ise Price, “Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza,  ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını ve ülkelerin, Esad rejiminin neden olduğu korkunç insan hakları siciline dikkat etmesi gerektiğini açıkça belirttik.” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu sakinleştirmek istiyor

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kendilerine Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) temsilcileri diyen gurup ile Ankara’da bir araya geldi.

Çavuşoğlu, görüşmeyi sosyal medya hesabından “Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı El-Maslat, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ve Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Mustafa ile görüştük. Suriye bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık” mesajıyla duyurdu.

Çavuşoğlu, “2254 sayılı BMGK Kararı uyarınca Suriye muhalefetine ve halkına desteğimizi yineledik” dedi.

SMDK Başkanı açıklama yaptı

Görüşmenin ardından SMDK Başkanı Muslat da yazılı bir açıklama yaptı. Muslat, “Türkiye, Suriye devriminin ve muhalif güçlerin güçlü bir müttefiki. 2118 ve 2254 sayılı Cenevre Kararları başta olmak üzere Suriye meselesine ilişkin tüm uluslararası kararlarda Türkiye’nin böyle kalacağını ümit ediyorum” dedi.

Beşar Esad yönetiminin “sözlerini yerine getirmeme konusunda aldatmaca tavırlar sergilediğini” belirten Muslat, “Suriye muhalifleri, halkın acısını dindirmek için siyasi süreci harekete geçirme konusunda istekli. Adalet ve eşitliğe dayalı yeni bir dönem ve Suriye ile bölge ülkeleri için güvenlik ve istikrar tesis edilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Esad Erdoğan görüşmesi muğlak 

Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da NTV kanalında dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Kalın, Erdoğan ile Beşar Esad arasında yapılması muhtemel görüşmenin takvimine ilişkin şunları söyledi: “Bununla ilgili belirlenmiş bir takvim yok. Öncelikle belki savunma bakanı, istihbarat başkanımızın yaptığı toplantının takibi ve devamı mahiyetinde toplantılar olabilir. Görüşmelerin cumhurbaşkanları düzeyine çıkması için henüz daha yapılması gereken çok şey var. Bugünden bir şey söyleyemem, önümüzdeki üç ay içinde mi olur, altı ay içinde mi olur, olur mu olmaz mı… Şu anda bunu söylemek için erken, sürecin seyrine bağlı…” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.