Mülteciler Akdeniz’de can verdi

Dünya Haberleri —

  • Suriye açıklarında göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 70’tan fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Lübnan'dan Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecileri taşıyan bir tekne Perşembe günü Akdeniz’de battı. 100’den fazla kişiyi taşıdığı sanılan teknedeki 20 kişi kurtarıldı, en az 73 mülteci ise hayatını yitirdi. 

Lübnan’dan yola çıkmışlar

Suriyeli yetkililer, hayatta kalanların Lübnan'ın liman kenti Trablus yakınlarındaki Minyeh köyünden günler önce ayrılarak yola çıktıklarını söylediklerini aktardı. Teknenin ise Suriye açıklarındaki Ervad Adası yakınında alabora olarak battığı öğrenildi. 

20 kişi kurtarıldı

Tekneden kurtulan 20 kişinin tedavilerinin Suriye'nin Tartus kentindeki hastanede devam ettiğini açıklandı. Batan mülteci teknesinde Lübnanlıların yanı sıra Suriyeli ve Filistinlilerin de bulunduğu açıklandı.

Onlarca kişi kayıp

Yetkililer, teknede 120 ila 150 göçmenin bulunduğu bulunduğunu tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Arama kurtarma çalışmaları neticesinde bulunan cenaze sayısı dün 34’ten en az 73’e yükseldi. Yetkililer, kayıpları sağ bulma ümidinin zayıf olduğunu belirterek can kaybının artabileceğine dikkat çekti. 

Akdeniz daha ölümcül hale geldi

Bu, mülteci akınının Avrupa'ya yoğunlaştığı 2015 yılından bu yana en ölümcül tekne kazalarından biri. Ekonomik krizin pençesindeki Lübnan'dan deniz yoluyla Avrupa'ya gidenlerin sayısında son yıllarda artış yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, Haziran’da Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçen mültecilerin sayısının 2015'den bu yana düşüş gösterdiğini, fakat geçişler sırasında hayatını kaybeden mültecilerin sayısının arttığını duyurmuştu. Eylül ayının başında da Lübnan'dan Avrupa'ya mülteci taşıyan bir bot Türkiye açıklarında batmış ve içinde çocukların da olduğu 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Avrupa’ya gelmeye çalışıyorlar

Akdeniz’de boğularak can veren mültecilerin çoğunluğunu Lübnan’dan Avrupa’ya gelmeye çalışan Suriyeliler ile Filistinliler oluşturuyor. BM’in verilerine göre, Lübnan'da 1,5 milyon Suriyeli, yaklaşık 400 bin de Filistinli sığınmacı var. Lübnan’da son yıllarda Covid-19 salgını, 2020'de Beyrut limanında yaşanan patlama ve bankacılık kriziyle birlikte etkisini arttıran ekonomik kriz, halkın yüzde 80'inden fazlasının temel gıda maddeleri ve ilaçlara erişiminde zorluklara sebep oluyor. Bu durum ülkedeki mülteciler için daha da büyük zorluklara yol açıyor. Bu mültecilerin çoğu Avrupa'ya gelmeye çalışıyor. TARTUS

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.