Mültecilere Kürtçe online danışmanlık

Toplum/Yaşam Haberleri —

Pena-Ger / Çizim: Murat İpek

Pena-Ger / Çizim: Murat İpek

  • Almanya’da Kürt mülteci Hogir Alay’ın şüpheli ölümünden sonra gönüllüler tarafından kurulan Pena-ger, mültecilere danışmanlık sunuyor. Hukuk danışmanları, sosyal hizmet çalışanları ve aktivistlerden oluşan Pena-ger, iltica başvurusu yapanlar için Kürtçe, Türkçe ve Almanca ücretsiz danışmanlık desteği sunuyor. 

GÖZDE GÜLER

Kusel’de 4 Kasım 2023’te mülteci kampında, spor alanın yanında cansız bedeni bulunan Hogir Alay, şüpheli ölümünden önce birçok kez kampta uğradığı kötü muameleden dolayı şikayette bulunmuş fakat hiçbir şekilde yardım alamamıştı. Ne sorumlu görevliler ne de tercümanlar, Mardinli gencin sorun ve şikayetlerini görmek istememişlerdi. Yalnız bırakılan Hogir bu sefer kendi çabası ile Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne (BAMF) şikayetini dile getirmiş ancak oradan da umduğu yardımı alamamıştı. Öyle ki Hogir’in cenazesini bile Baden-Württemberg ve Bayern eyaletlerinde örgütlü olan Kurdistan Halklar Federasyonu (FED-GEL BW-BAYERN), Mardin’deki ailesine teslim etmişti.

Hogir’in yaşadıkları tekrarlanmasın

Hogir’in yaşadığı ızdırap kamplarda yaşayanların ne kadar yalnız ve çaresiz bırakıldığına açık bir örnek. İnsanların dil ve bilgi eksikliği yanı sıra Almanya’nın kendine münhasır bürokrasisi çoğu mülteci için günlük yaşamı zorlaştıran ve gelecek kaygısını besleyen faktörler. Özelikle Kürtler, ekonomik sebeplerden ziyade baskı, savaş ve siyasi nedenlerden dolayı göç ettikleri için, iltica başvurularının ayrı bir hassasiyet ile değerlendirilme zorunluğu var. Ancak bu zorunluluğu çoğu kamp ya eleman eksikliğinden ya da Hogir’da olduğu gibi sorumsuzluktan dolayı yerine getirmiyor.

 

 

650 mülteci başvurdu

Hogir Alay’ın ölümüne tepki olarak kurulan dayanışma, ismini Kürtce Penaber (Mülteci) kelimesinden alıyor. 'Pena' (sığınacak veya barınacak yer) ve 'ger' (arayan kişi) kelimeleri birleştirilmiş ve Penaber’den ilhamla Pena-ger ismi düşünülmüş. Kısa sürede 650 mülteciye danışmanlık yaptı Pena-ger. Başvuru yapanların yüzde 76’sı 18-35 arası, yüzde 38’i ise 35-57 yaş arası.

Kolay ulaşılabilen online danışmanlık

Pena-ger odağının merkezine ayrımcılığa uğrayan kişileri koyuyor. Dayanışmanın kurulmasının bir diğer sebebi ise Almanya hükümetinin bu yıl planladığı göç ve iltica politikalarında yüzde 20 daha az yatırım yapması. Bu göç eden insanlar için daha az danışmanlık ve daha az yardım anlamına da geliyor. Hükümetin bu planının eleştiren Pena-ger daha hızlı ve kolay iletişim için Instagram platformu olmak üzere mail yolu ile online iletişimi tercih etmekte.

İletişim:

Instagram:@pena.ger 

E-Mail: pena.ger@yahoo.com

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.