Naci de kaldı Nurettin de

.

.

  • HPG BİM'in günlük detaylı açıklamalarıyla duyurduğu ve üç aylık bilançosunda paylaştığına göre Türk ordusu neredeyse 17 Nisan'dan beri bir alay askerini kaybetti, ancak Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay, sadece 50 civarında ismi ilan etti.

Bu gizleme ve yalanlardan dolayı HPG BİM, Türk tarafının açıklamadığı bazı askerlerin künyelerini paylaştı, bu da umursanmayınca görüntüleri de ekledi. 7 Temmuz'da ölen Naci Kaygısız'ın cenazesi bekliyor, çağrı yapılan ailesi de suskun. Zap'ta 8 Temmuz’da öldürülen Osman Nurettin Tokyürek'in kardeşi Yusuf Tokyürek, öldürülmesini saklamadı ve cenazesini istedi. "Abimin naaşı nerede, nerede resmi açıklama?" diye soran Tokyürek, sonra hesabını sildi. 

Türk ordusu, tıkandığı Medya Savunma Alanları'ndaki savaşta, kimyasal silahların da kullanıldığı kesintisiz bombardımana ve tüm savaş unsurlarını sürmesine rağmen planladığı gibi ilerleyemiyor, istediği sonucu alamıyor. Verdiği ağır kayıpları gizleyen Türk Genelkurmayı, aileleri de sahip çıkamaz durumda tutuyor. Ölümü gayri resmi kabul edilen ve resmi olarak adı açıklanmayan askerlerden biri Erzurum doğumlu piyade uzman çavuş Osman Nurettin Tokyürek. 
 
Kardeşi cenazesini istedi
 
Tokyürek’in kardeşi Yusuf Tokyürek, Twitter’da konuya dair 11 Temmuz’da paylaşımda bulundu. Tokyürek, “8 Temmuz sabahı şahadet haberi verdiniz. Peki, 3 gündür benim abimin naaşı nerede? Kim verecek bunun bilgisini? Nerede şehidim? Nerede resmi açıklama? Sadece evimize ateş düştü. Bu kadar insanı perişan etmeye kimsenin hakkı yok” diye yazdı.
 
Paylaşımı ve hesabı sildi
 
Kardeş Tokyürek daha sonra paylaşımını ve hesabını sildi. Dün de resmi hiçbir açıklama yapılmazken, internet ortamında birçok yerel haber sitesi, Tokyürek’in Erzurum Palandöken Sığırlı Mahallesi'nde ikamet ettiğini yazdı. Tokyürek’in cenazesinin verilip verilmediği bilgisine yer verilmedi. Erzurum’da ilçe ve belde başkanları ile iktidar ve muhalefet partisinden çok sayıda milletvekili aileye başsağlığı mesajları paylaştı. 
 
Saklıyor ve yalan söylüyor
 
Hakkari Valiliğinden 30 Mayıs’ta yapılan bir açıklamada, il sınırları içerisinde yaşanan çatışmalarda piyade uzman çavuş Hasan Çatal, uzman çavuş İslam Sancak ve uzman çavuş Muhammed Serttaş’ın öldüğü duyuruldu. Aynı çatışmalarda üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un da yaralandığı ancak kaldırıldığı hastanede öldüğü kaydedildi. Ancak Bozkurt’un Zap’ta öldürüldüğü ortaya çıktı. 

Kaygısız için sessizlik

Zap'ta 7 Temmuz’da öldürülen ve cenazesi bekletilen özel kuvvetler elemanı Naci Kaygısız'ın ismini açıklayıp ailesine cenazeyi alması için çağrı yapan HPG BİM, dün de görüntülerini paylaştı. BİM, 10 Temmuz 2022 tarihli açıklamasında, “7 Temmuz 2022 günü ölen ve cenazesi güçlerimizin elinde bulunan askerin isminin Naci Kaygısız olduğu netleştirilmiştir. Bu askerin Türk özel kuvvetlerine mensup olduğu ve ölümünün kamuoyundan gizlendiği anlaşılmıştır. Daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız gibi, bu askerleri Kürdistan’ı işgal seferine gönderenler kendi askerlerinin cenazesine sahip çıkmamaktadır. Bu yüzden Naci Kaygısız isimli Türk askerinin ailesine çağrıda bulunuyor, talep etmeleri halinde çocuklarının cenazesini siviller yoluyla teslim edebileceğimizi belirtiyoruz. Ailesi Başûrê Kurdistan’ın Duhok iline bağlı Amediyê ilçesine gelip bölgedeki siviller yoluyla bizimle iletişime geçebilir” demişti. Türk devleti askerin ölümünü gizlemeye devam ederken, ailesi de suskun kalıp herhangi bir başvuru yapmadı. Bunun üzerine BİM, dün de cenazesinin görüntülerini paylaştı. 

Aileler de susturuluyor

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, önceki günkü söyleşisinde, Türk Genelkurmayı'nın ölümleri gizlemekle yetinmeyip cenazeleri de parçaladığını belirterek, ailelerinin sessizliğiyle ilgili şunları söylemişti: "Askerliğe yazılırken ailesine de belge imzalatıyorlar ve devletin çıkarları gerektirirse gizlemeleri gerektiğini, ilan edilmeyeceğini, eğer bunun dışında bir hareket olursa tazminat vb. kesileceğini kabulettiriyorlar. Çünkü savaşta kim ölürse ailesine yüksek miktarda maaş veriyorlar. İşte o maaşın kesilmesi tehdidi nedeniyle kimse de üzerine gitmiyor. Asker aileleri de konuşmuyor; sadece tek tük bazıları konuşuyor. Mesela cenazeleri arkadaşların elindedir ama bahsetmiyorlar. Arkadaşlar isimlerini ilan ediyorlar ama yine de bahsetmiyorlar. Arkadaşların yanında ölen asker için, ‘hastaneye kaldırdık ama orada öldü’ diyorlar. Halbuki cenazesi dağdadır. Yani her şeyi yalanla yürütüyorlar."HABER MERKEZİ


9 asker daha öldürüldü


Yeni dönemin gerilla taktiklerini iç içe kullanan hareketli timlerinin eylemleri kesintisiz devam ediyor. Eylemlerde 9 Türk askeri öldürüldü, 1 mevzi ve 1 teleskop imha edildi. 
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türk ordusunun Direniş Alanları’ndaki savaş mevzilerini 13 kez kimyasal silah ve patlayıcılar, 10 kez savaş uçakları, 11 kez saldırı helikopterleri ve onlarca kez de obüs ve tanklarla bombaladığı bildirildi. Açıklamada, savaşla ilgili şu bilgiler verildi:

Xakurkê Bölgesi

* Girê Şehîd Şahan’daki Türk askerleri, Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 19 Temmuz saat 17.30’da ağır silahlarla vuruldu; 1 mevzi imha edilerek 2 asker öldürüldü.

Zap Bölgesi

* Çemço Direniş Alanı’nı 19 Temmuz saat 23.00’te bombalamak isteyen saldırı helikopterleri, yoğun ateş altına alındı; 1 helikopter darbelen ve alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.
* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine 19 Temmuz saat 12.30’da teleskop yerleştirmek isteyen Türk askerleri, ferdi silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü ve 1 teleskop imha edilmiştir. Eylemden sonra savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen 1 zırhlı bir kepçe de vurularak darbelendi. 

Metîna Bölgesi

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde 19 Temmuz saat 08.15’te suikast taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 
* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine doğru 19 Temmuz saat 09b55’te ilerlemek isteyen Türk askerleri, sabotaj taktiğiyle vuruldu; 3'ü öldürüldü, 2'si yaralandı. 
* Girê Amediyê Direniş Alanı’nda hareket halindeki Türk askerleri, 19 Temmuz saat 12.00’de vuruldu; 2'si öldürüldü. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.