Nasrallah: Karar Filistinlilerin

Dünya Haberleri —

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah

  • İsrail ordusu savaşın 28. gününde Gazze kentini kuşatma altına aldığını açıkladı. Yerleşimcilerin savaşı fırsata çevirip Filistinlilere saldırdığını yazan Haaretz, “Batı Şeria'da yeni alanlar ele geçirme çabası içerisindeler” dedi. Savaşa dair konuşan Nasrallah, savaş kararının Filistinlilere ait olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’ye dönük karadan tanklar ve zırhlılar ile başlattığı saldırı 5 farklı bölgede eş zamanlı sürüyor. Gazze kentinin güneyinden hava desteği ile ilerleyen İsrail ordusu Akdeniz kıyısına ulaşmasıyla Gazze kenti tamamen kuşatma altına alındı. Savaş kayıplarını günübirlik açıklayan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 166 kişi artarak 9 bin 227'ye yükseldiği, yaşamını yitirenlerin 3 bin 826'sının çocuk, 2 bin 405'inin de kadın olduğu bildirildi.

Nasrallah savaşa girmedi
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Aksa Tufanı'nın başlamasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, Gazze savaşının insani ve manevi açıdan bir anlam taşıdığını ifade etti. Nasrallah, "Dünya, Filistin halkının acılarını 75 yıldır biliyor ama son yıllardaki koşullar, özellikle bu hükümetle birlikte çok ağırdı" dedi. Hizbullah lideri, "Düşmanın politikası zulmü, adaletsizliği, baskıyı ve aşağılamayı artırıyor" deyip ekledi: ”Aksa Tufanı operasyonu kararı yüzde 100 Filistinlilere aittir.”

Gazze kuşatma altında
Gazze kentinin tamamen kuşatmaya alındığını duyuran İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, tüm kenti terörist ilan etti. Hagari Gazze için ”Hamas terör örgütünün merkezi" dediği açıklaması uluslararası medya da geniş yer aldı. Savaşın zirve noktasında olduklarını idda eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da başarılı olduklarını söyleyip kent içine doğru ilerlediklerini söyledi. 

İşçiler deport ediliyor
İsrail hükümeti, ülkedeki Gazzeli işçilerin çalışma izinlerini iptal etti ve geri gönderileceklerini söyledi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek” ifadeleri yer aldı. Resmi verilere göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından önce 18 bin 500 Gazzeli, İsrail’de çalışma izni almıştı.

Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti
Birleşmiş Milletler verilerine göre bu yıl Batı Şeria sakinleri için son 15 yılın en ölümcül yılı oldu ve sene başından bu yana yaklaşık 200 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yaptığı saldırıları artırdı. Filistinlilere ait dükkanları ateşe veren Yahudi yerleşimciler 27 günde 134 Filistinliyi öldürürken çok sayıda kişiyi de yaraladı. İsrail hükümetinin önlem almadığı yerleşimci saldırılarının, bölgede yaşanan şiddetli savaşın başka bir boyuta evrilmesine yol açabileceği uyarısında bulunuldu.  

Haaretz: Yerleşimciler Filistinlilere saldırıyor
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 820 Filistinlinin yerinden edildiği, İsrailli yerleşimcilerin saldırılarının günde ortalama 3'ten 7'ye çıktığı bildirildi. Batı Şeria'nın her yerine yayılan yerleşim birimleri Filistinlilerin seyahat özgürlüğünü de kısıtlıyor.
İsrail'in sol görüşlü Haaretz gazetesi, Batı Şeria'daki yerleşimcilere dair haberinde, "Yerleşimciler Gazze'deki savaşı fırsat bilerek Filistinlileri topraklarından çıkarma, onlara saldırma ve Batı Şeria'da yeni alanlar ele geçirme çabası içerisinde" değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.