NATO’da işler bildiğimiz gibi

Dünya Haberleri —

  •  Türkiye’nin Kürtlere karşı yürüttüğü soykırım politikalarının en büyük destekçisi konumundaki NATO’nun yıllık zirvesi, Rusya-Ukrayna çatışması, İsveç’in ittifaka alınması gündemleri ile Litvanya’da toplanıyor. 

NATO’ya üye ülkelerin Devlet ve hükümet başkanları Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz arasında düzenlenecek olan zirvede bir araya gelecek. Zirvede gündemde işgalci Türk devletinin İsveç’in üyeliği üzerinden yaptığı pazarlıklar ve Ukrayna’nın üyeliği konusundaki tartışmalar yer alıyor. 

ABD Başkanı Joe Biden zirve öncesinde Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile F-16 uçaklarının modernizasyonuyla ilgili pazarlıklar yapıyor. Biden idaresi Özgürlük Hareketine karşı kullanılan bu uçakların modernizasyonu karşılığında Ankara’yı İsveç’in NATO üyeliğine onay vermeye ikna etmeye çalışırken perde arkasında başka ne tür pazarlıklar döndüğü bilinmiyor. 

Zirve Rus topraklarına sadece 200 km uzakta

Bu seneki NATO zirvesi, Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki toprağı olan Kaliningrad’a 200 kilometre, Ukrayna savaşında Rusya’ya destek veren Beyaz Rusya topraklarına ise sadece 35 kilometre uzakta bulunuyor. İttifak üyeleri 2006 yılında da Rusya’nın komşusu Letonya’da toplanmıştı. Ancak o dönemlerde Rusya bir tehdit olarak değil bir ortak olarak görülüyordu. 

Zirve bu nedenle olağanüstü güvenlik önlemleri altında geçecek. Yaklaşık 12 bin personelin güvenliğini sağladığı zirve nedeniyle Vilnius çevresine Alman ordusu geçici Patriot bataryaları yerleştirdi. Bataryaların geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana faal halde. 

Ukrayna’nın üyeliği

Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği Vilnius zirvesinin en önemli konularından biri. Doğu Avrupalı ittifak üyesi ülkeler Ukrayna’nın üyeliğine destek verirken, ABD ve Almanya açık bir dille Rusya ile savaş halinde olan bu ülkenin NATO üyeliğinin gündemde olmadığını ifade etti. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz "Savaş sırasında savunma ittifakımıza hiçbir şekilde katılım olamaz. Üyelik için ön koşullardan biri de çözülmemiş sınır çatışmalarının olmamasıdır" ifadeleriyle Ukrayna’ya üyelik kapılarını kapattı. 

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna'nın daha uzun süre beklemek zorunda kalacağını açıkça ifade ederek Kiev’in katılımının ancak savaş sonrası mümkün olacağını belirtti. 

Rusya’ya karşı savunma planı da masada

Zirvede en tartışma konusu gündemlerden biri de Rusya ile bir çatışma durumunda Avrupa’nın savunma planı. NATO askeri yetkilileri bu konuda 2 bin sayfalık bir plan ortaya koyarken özellikle Moskova’yla “dostane” ilişkilerini sürdürme eğiliminde olan Macaristan ve Türkiye’nin plana karşı ayak dirediği bildiriliyor. Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından gündeme konulan ilk savunma belgesi niteliği taşıyan plan ciddi bir tartışma konusu olacak. 

Ankara’nın İsveç pazarlığı

İsveç’in NATO üyeliği başvuru sürecinde Kürt Özgürlük Hareketine karşı düşmanlık konusunu gündeme taşıyan Türkiye de zirve boyunca önemli gündem maddelerinden biri olacak. Faşist Türk şefi Recep Tayyip Erdoğan zirve öncesinde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşecek. 

ABD’nin ve NATO üst düzey yetkililerinin direkt müdahil olduğu pazarlıklar, görünürde Türkiye’nin elindeki F-16 uçaklarının modernizasyonu, F35 savaş uçağı programı gibi noktaları kapsıyor. Ancak birçok çevre NATO’nun Türkiye’nin Kürdistan özelinde Ortadoğu’da yürüttüğü saldırgan politikalarının da pazarlıklarda ciddi bir yer kapsayacağını düşünüyor.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.