NATO’ya giriş kirli anlaşmalardan geçiyor

Dünya Haberleri —

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İsveçli mevkidaşı Ann Linde 

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İsveçli mevkidaşı Ann Linde 

  • ABD ile NATO’nun “Türkiye’nin endişelerini giderin” telkini üzerine İsveç ve Finlandiya, Erdoğan’ın şantajına boyun eğerek Kürtler ile Rojava’yı hedefleyen kirli anlaşmalara kapı aralıyor. 

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde NATO'ya üyelik başvuru belgesini dün imzaladı. Dışişleri Bakanlığı’nda canlı yayında NATO'ya üyelik başvurusunu imzalayan Linde, “ülkesi için en iyisini” yaptığını söyledi. Linde, başvuru belgesinin kısa sürede Finlandiya ile birlikte NATO'ya teslim edileceğini sözlerine ekledi. 30 üyeli NATO’nun genişlemesiyle ilgili kararların üyelerin oybirliğiyle alınması gerekiyor. Türkiye’nin veto şantajı ise iki ülkeyi zorluyor. Krizi çözmek için İsveç ve Finlandiya’dan diplomatik heyetlerin önümüzdeki hafta Ankara’ya gitmesi bekleniyor. Erdoğan rejimi, iki ülkeden Rojava’ya ve YPG’ye verilen desteğin durdurulmasını ve Türkiye’ye bazı silahların satışının yasaklanmasının kaldırılmasını istiyor. ABD ile NATO’dan yapılan açıklamalarda ise İsveç ve Finlandiya’ya “Türkiye’nin endişelerini giderin” mesajı veriliyor. Bu nedenle de  iki ülke demokrasi ve dayanışma ilkelerini savunmaktan vazgeçerek, Türkiye’nin veto şantajına boyun eğiyor ve Kürtler ile Rojava’yı hedefleyen kirli anlaşmalara kapı aralıyor. 

Çavuşoğlu ABD'ye gidiyor

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Washington’a giderek ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la “Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması” kapsamında görüşmesi planlanıyor. Bu görüşmede, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yaklaşımının da masaya yatırılması bekleniyor. İki bakan, hafta sonu Berlin'de yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısında bu konuyu görüşmüştü. Washington, Türkiye'nin pozisyonunu netleştirmeye çalışıyor.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.