Ne BM ne AB’de, karar yok

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsrail Hamas savaşında ölenlerin sayısı 8 binin üzerine çıkarken uluslararası mekanizmalar ateşkes için adım atmıyor. BM Güvenlik Konseyindeki ‘veto düellosu’ ardından, AB liderler zirvesi de hiç bir pratik karar almadan dağıldı. 

21. gününe giren Gazze merkezli İsrail - Hamas savaşında sivil yerleşimler bombalanmaya ve çocuk ölümleri artmaya devam ediyor. Esirler konusunda Rus Kommersant gazetesine konuşan Hamas yetkilileri, esirlerin toplanması için zamana ihtiyaç olduğunu ve esirleri ateşkes karşılığında serbest bırakabileceklerini söyledi. Gazze şeridinde İsrail bombardımanında can verenlerin sayısı 7 bin 28'e yükselirken, İsrailli yetkililer kayıpları açıklamayı bin 400 ölü ve 5 bin 132 yaralı ardınan güncellemiyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 481 kişinin daha öldüğünü duyurdu. Buna göre 20 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 913'ü çocuk 7 bin 28'e yükseldi.

AB liderleri anlaşamamakta anlaştı
Brüksel’de bir araya gelen AB hükümet ve devlet başkanları zirvesinde İspanya’nın, İsrail ve Hamas arasında “ateşkes sağlanması için girişim” talebine Almanya Başbakanı Olaf Scholz, karşı çıktı. Avrupalı liderler insani yardımın ulaştırılması için koridor açılmasını istedi. 
“Ateşkes” teriminin dahi kullanılması konusunda yaşanan anlaşmazlık gölgesinde yapılan AB liderler zirvesi 5 saat sürdü. Brüksel’deki zirvede İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail ve Hamas arasında ateşkes için devreye girmesi önerisi, yoğun tartışmaya neden oldu. Brüksel’deki AB kaynaklarına göre, bu öneriye en sert muhalefet Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan geldi. Belçika’da yayımlanan De Standaard gazetesine göre, Scholz, “ateşkes” terimine karşı çıkarak, “Bunun İsrail’in kendini savunma hakkını elinden alacağını” savundu. 
İspanya’nın yanı sıra, İrlanda ve Belçika gibi üye ülkeler de “daha geniş kapsamlı bir ateşkes” önerisini savunuyordu. Ancak Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler, İsrail'e yönelik baskıdan çok, ağırlıklı olarak Hamas'ın durdurulması gerektiği savının üzerinde durdu.
Uzun tartışmaların ardından başta Belçika olmak üzere, birçok üye, “terimlere takılıp kalmanın önemi yok, önemli olan bir an önce Gazze'deki insanlara yardımların gitmesidir" görüşünde birleşti. AB liderleri, “çatışmalara insani yardım molası” ifadesinde anlaştı.

Hamas: zamana ihtiyacımız var
Kommersant gazetesine konuşan Hamaslı yetkili Ebu Hamid, ateşkes sağlanmadan ellerindeki rehineleri serbest bırakmayacaklarını açıkladı. Moskova'yı ziyaret eden Hamas heyetinde yer alan Ebu Hamid, ateşkes sağlanmadan Hamas'ın rehinelerin bırakamayacağı, ayrıca farklı Filistinli grupların elinde bulunan rehinelerin yerlerinin tespitinin zaman alacağını söyledi. Hamas üyesi, "Onlarca insanı kaçırdılar, çoğu sivil. Gazze Şeridi'nde nerede olduklarını bulmak ve serbest bırakmak için zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.
Ebu Hamid bunun için de serinkanlı bir ortam gerektiğini belirterek ateşkese vurgu yaptı. Hamas'ın silahlı kanadı Perşembe günkü açıklamasında İsrail bombardımanı yüzünden 50 rehinenin öldüğünü öne sürmüştü.
İsrail, Kremlin yönetiminden Rusya'da bulunan Hamas heyetini sınır dışı etmesini istedi; Hamaslıların Moskova'ya davet edilmesini "acınası durum" olarak tanımladı. Rusya, mevcut çatışma ortamından ABD'yi sorumlu tutmuş, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanarak barış görüşmelerinin başlatılması çağrısında bulunmuştu.

İsrail baskın yaptı
İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, hava gücüyle desteklenen kara birlikleri Perşembe gecesi Gazze'ye "hedefli baskın" düzenledi. Operasyonda anti tank mevzileri ile bazı komuta merkezlerinin vurulduğu, birliklerin görev sonunda İsrail sınırlarına döndüğü ifade edildi.
7 Ekim'de İzzeddin el-Kassam Tugayları baskını üzerinden 3 haftadan fazla zaman geçti. Hamas'ın düzenlediği saldırılarda İsrail tarafında 1400 civarında kişi ölürken 200'den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail o günden beri Gazze Şeridi'nin aralıksız bombalıyor. Gazze'deki sağlık bakanlığı yetkililerine göreİsrail'in saldırılarında 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre İsrail'in saldırıları nedeniyle 1,4 milyon insan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine göç etti.

Hamas ve İsrail insanlığa karşı suç işledi
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Eski Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, 7 Ekim'de başlayan Hamas-İsrail savaşında iki tarafın da insanlığa karşı suç işlediğini söyledi. 
Moreno-Ocampo, "Bir grubu vurmak amacıyla yapılan cinayetler soykırımdır ve Hamas'ın resmi niyeti İsraillileri vurmaktır" diyen Moreno-Ocampo, "Rehine almak da bir savaş suçudur" dedi.
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı da 'insanlığa karşı suç ve soykırım' olarak niteleyen Moreno-Ocampo, "Soykırım yapmanın biçimlerinden biri de halkı yok edecek koşulları dayatmaktır. Abluka da tam olarak budur" ifadelerini kullandı. Eski başsavcı, "İsrail'in kendini savunma hakkı var ama 2 milyon insanı ablukaya alarak bölgeyi toplama kampına dönüştüremez" dedi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.