Türkiye ‘Net’ kötü
Dünya Haberleri —
- Türkiye, Freedom House’un bu yılki raporunda da internetin özgür olmadığı ülkeler arasındaki yerini korudu. Türk devleti "özgürlük" endeksinde 72 ülke arasında 56'ncı sırada, kötü örnek olmaya devam ediyor.
Freedom House’un her yıl yayınladığı “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, Türk devleti internetin özgür olmadığı ülkeler arasındaki yerini koruyor. “İnternette Özgürlükler Raporu", dijital alandaki insan hakları üzerine yapılan yıllık bir çalışma. Çalışmayla, dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 87’sini oluşturan 72 ülkedeki internet özgürlüğü değerlendiriliyor. Bu yılki rapor, Haziran 2023 ile Mayıs 2024 arasındaki dönemi kapsıyor.
Yayınlanan raporda Türkiye, Rusya, Çin, Suudi Arabistan, İran, Mısır gibi ülkeler “internetin özgür olmadığı ülkeler” kategorisinde yer almaya devam etti. Raporda ayrıca, ülkelerdeki internet sansürünün gösterildiği tabloda Türkiye, sosyal medyanın ve siyasi, sosyal, dini içerikli internet sayfalarının yasaklandığı, internet kullanıcılarının hapsedilebildiği ve kullanıcıların saldırıya uğradığı veya öldürüldüğü kategorilerde bulunuyor.
Olumsuz örnek, Türkiye
Freedom House için “Freedom on the Net” raportörü, küresel anlamda da internet özgürlükleri alanında bir gerileme olduğunu ifade etti. Araştırmalar, dünya çapında eğilim daha tutucu ve baskıcı iktidarların dijital dünyada varlıklarını belirgin hale getirdiğini gösteriyor. Bir yıllık zaman aralığında Türkiye, keyfi erişim kesintileri, sosyal mecralar ve iletişimin engellenmesi, habere erişim engeli, kullanıcıların tutuklanması ve fiziksel saldırılara uğraması kategorilerinin beşinde de olumsuz örneklerde öne çıktı. Dünyanın geri kalanına bariz bir kötü örnek ve olunmaması gereken nokta oldu.
Erişim engelleri ve içeri kaldırma
“Freedom on the Net” raporunda küresel internet özgürlüğünün de 14’üncü kez gerilediğine vurgu yapılıyor. Raporun Türkiye ile ilgili kısmında ise, mobil hızlardaki artışa ve kısıtlama vakalarındaki azalma iddialarına yer verilirken, sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen uzun hapis cezaları, çok sayıda erişim engeli ve içerik kaldırma kararları ile yanlış bilgilerin yayılmasının devam ettiği açıklandı. Temmuz 2023'te sosyal medya platformu X'e reklam yasağı getirildiği ve yasağın, X'in Türkiye'de yerel bir ofis açması ve yerel bir temsilci atamasının ardından Mayıs 2024'te sona erdiği kaydedildi.
Demirtaş ve Yüksekdağ’a paylaşım cezası
Mayıs 2024'te ise, aralarında eski HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 20 Kürt siyasetçinin, 2014 yılına kadar uzanan sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 ila 42 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldığı kaydedildi.
Çevirim içi baskı
Raporda ayrıca iktidarların seçim dönemleri dışında da çevrimiçi söylemi susturmak için tutuklamalara, şiddete ve diğer baskı biçimlerine başvurduğu vurgulandı. Buna göre en az 56 ülkede internet kullanıcıları siyasi, sosyal veya dini ifadeleri nedeniyle tutuklandı. En az 43 ülkede insanlar, çevrimiçi faaliyetlerine misilleme olarak fiziksel saldırıya uğradı veya öldürüldü. HABER MERKEZİ