NRW’de CDU kazandı 

Dünya Haberleri —

CDU’lu Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. 

CDU’lu Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. 

  • Almanya'nın en kalabalık eyaleti NRW’de yerel parlamento seçimlerini beklendiği gibi CDU kazandı. SPD ise tarihi yenilgi yaşadı. Yeşiller oylarını 3 kat artırarak eyalette kilit parti konumuna geldi.

Almanya’nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da (NRW) Pazar günkü eyalet meclisi seçimlerinin galibi yüzde 35 oy alan iktidardaki Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) oldu. Bir önceki seçimlere göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) oy kaybetti ve oyların yüzde 27,5'ni alarak ikinci oldu.

SPD böylece eyalette şimdiye kadarki en kötü sonucu almış oldu. Yeşiller ise 18,5 oranında oy alarak büyük çıkış yakaladı. Parti geçen seçime göre yaklaşık üç katı artırdı. Böylece Yeşiller seçimlerin belirleyici partisi olarak öne çıktı. Mevcut hükümette koalisyon ortağı olarak yer alan Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5 barajını zor da olsa aşmayı başardı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 5,6 oyla yine meclise girdi. Bu seçimlerde oyları düşen AfD, 2017 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 7,4'ünü almıştı. Sol Parti ise yüzde 3 ile seçim barajını yine aşamadı ve meclis dışı kaldı. 

Kürt adaylar da seçildi

Yaklaşık 1 milyon Kürt’ün yaşadığı eyalette Kürt siyasetçiler Berivan Aymaz (Yeşiller) ve Serdar Yüksel (SPD) ise yeniden seçilerek meclise girmeyi başardı. Ayrıca Yeşiller listesinden aday olan Türkiye kökenliler; Gönül Eğlence, İlayda Bostancıeri ve Meral Thoms da milletvekili seçildi. İlk sonuçlara göre SPD'den de Volkan Baran ve İbrahim Yetim de yeniden milletvekili seçildiler. NRW meclisinde 181 milletvekili var.

Koalisyon olasılıkları

CDU seçimi birinci parti olarak tamamladı ancak aldığı oy tek başına hükümeti kurması için yeterli değil. Siyasi gözlemcilere göre; koalisyon görüşmelerinde Yeşiller kilit parti konumunda olacak. CDU, Yeşiller ve FDP'nin de yer aldığı bir koalisyon kurulabilir. Gözlemciler ikinci yol olarak ise SPD liderliğinde Yeşiller ve FDP'nin koalisyonu kurabileceğini belirtiyor. CDU'nun hükümeti kuramaması durumunda böyle bir alternatifin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bir diğer koalisyon olasılığı ise “büyük koalisyon” olarak da adlandırılan SPD ve CDU ortaklığında bir hükümet. Geçen yılın ekim ayından bu yana eyalet başbakanı olan CDU’lu Hendrik Wüst’ün de görevinde kalması bekleniyor.

Genel seçimler için ayna 

18 milyonluk nüfusuyla (bunun 13,2 milyonu seçmen) Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan NRW’deki seçimler “küçük genel seçim" diye niteleniyor. Seçimin sonuçları ülkedeki gidişatı da belirleyecek. Zira iktidarı oluşturan parti veya partiler, Federal Parlamento'da alınan kararları onaylayan son merci olan Eyaletler Meclisi'ndeki yapıyı da önemli ölçüde belirleyebiliyor. Böylece Federal Hükümet'in aldığı kararların uygulamaya geçmesinde de etkili olabiliyor. 16 eyaletteki yerel hükümetler, Eyaletler Meclisi’ne nüfus yoğunluğuna göre hesaplanan sayıda temsilci gönderirken, NRW 6 temsilciye sahip ve dolayısıyla eyalet meclisinde kararların çıkmasında etki oranı da yüksek.

DÜSSELDORF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.