NRW’de deprem seferberliği

Yurt Dışı Haberleri —

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Bielefeld

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Bielefeld

  • Kuzey Ren Vestfalya’nın (NRW) Bielefeld, Herford, Paderborn kentlerinde depremzedelerle dayanışma için birçok koldan çalışma yürütülüyor. Kürt kurumları, Aleviler, gönüllüler depremzedeler için seferber olurken; kadınlar, gençler çalışmalara öncülük ediyor.  

ARAT ARARAT/BIELEFELD

Depremzedelerle dayanışma için Almanya’da birçok kentte kampanyalar yürütülüyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde birçok kentte kurulan yardım stantlarının etrafında toplanan hemen hemen herkes deprem bölgesinde ya bir yakınını, arkadaşını, köylüsünü, tanıdığını ya da komşusunu kaybetmiş. Enkaz altında yakınları olan bazı kadınlar gözyaşlarına hakim olamıyor. Geçtiğimiz günlerde Herford kentinde şehrin işlek noktasında kurulan, SPD Herford Milletvekili Stefan Schwartze’nin de ziyaret ettiği çadırın etrafında buluşan insanlar bir an önce yardımların ulaşması ve geride kalanların kurtarılması umuduyla dayanışmayı büyütüyor.

Hanife

Yeğenim yaşıyordu kurtarmadılar

Herford’da kurulan çadır yanında gözyaşlarına hakim olamayan Hanife adlı Malatyalı yurttaş, "Depremin 6. gününde yeğenim halen yaşıyordu. Erzurum’dan gelen bir yardım ekibi onunla konuşuyor. Yeğenim, ‘Benim yerim geniş önce diğerlerini kurtarın' diyor. Sonra AFAD gelip bunların çalışmasını durduruyor.  O arada belediye Başkanı geliyor, kameralar geliyor, şov yapıyorlar. Yirmi dakika çalışıp ‘başka grup gelecek’ deyip çalışmayı bırakıyorlar. Yakınlarımızın yardım etmesine de izin vermemişler. Sonunda 11 Şubat’ta 5 cenaze çıkardılar" diyerek isyan etti.

Deprem vergileri iç edildi

Herford’da yaşayan Malatyalı Umut Polat da depremzedelere geç müdahale edilmesine tepkili. Ailesinin Malatya Kürecikli olduğu ve yakınlarının çok büyük zarar gördüğünü dile getiren Polat, "AKP hükümetinin 20 yıldır deprem vergisi olarak topladığı milyarlarca paranın ortadan kaybolması büyük bir skandal" dedi.

Sibel Gümüş

Şehirler haritadan silindi

Yardım için kolları sıvayan kadınlardan birisi de Çorumlu Sibel Gümüş. Vicdanı olan herkesin dil, millet ayrımı yapmadan herkese yardım etmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye, Kurdistan, Suriye demeden şehirler haritadan silindi. Umarım bu son olur da Türkiye’deki siyasiler artık bir ders çıkarırlar. Yüreğimiz kan ağlıyor. Kürt ve Türk kadınlar olarak bir araya gelerek bu organizasyonu yaptık” diyerek, herkesi yardım kampanyalarına destek vermeye çağırdı.

Apê Süleyman

Heyva Sor herkese el uzatıyor

Bielefeld’de ise Jahnplatz’ta yardım çadırı açıldı. Bielefeld Demokratik Kürt Kültür Merkezi tarafından açılan standda toplanan gelirler Heyva Sor a Kurdistanê’ye aktarılıyor. Heyva Sor çalışanlarından Apê Süleyman, Heyva Sor’un insani bir yardım kuruluşu olduğunu ve ayrım etmeden herkese yardım ettiğinin altını çiziyor. Yardım çalışmalarına Êzîdî kadınlar da katıldı. 

Bielefeld Alevi Kültür Merkezi de (BAKM)

Gençler her yerde öncü 

Bielefeld Alevi Kültür Merkezi de (BAKM) depremzedeler için yardım kampanyası yürütüyor. Çalışmanın yürütüceleri ise ağırlıklı gençler. Erzincanlı Eylem Uslu “Amacımız yardımların yerine ulaşması. Herkes kendi bünyesinde bir şeyler yapıyor” diyerek, yardımların süreklileşmesinin önemine vurgu yapıyor. 

İdil Can isimli genç de çevresinde ailesi ve yakınları deprem bölgesinde olan çok sayıda kişi olduğunu söyleyerek, “Bir genç olarak oradaki gençlere ve sağ kalanlara yardım etmek çok güzel duygu. Birçok arkadaşım yakınlarını kaybetti, çok üzgünüm” dedi. 

Murat Karadağ

Oturup ağlamak yerine yardım edelim

Bielefeld’de Karstadt yanında ise bir grup gönüllü deprem mağdurları için yardım çalışması yürüttü. Çevreden geçen birçok insan yardımda bulunuyor. Gönüllülerden Malatya Kürecikli genç Murat Karadağ bir gecede 10 şehir yerle bir oldu diyerek “O kadar insanımızı kaybettik. Ağlayıp evde oturmaktansa böyle bir yardım aktivitesini başlatmayı uygun gördük” diyerek, herkesi duyarlı olmaya çağırdı. 

Nazım Aydoğan

Nazım Aydoğan ise Kürecik Dumuklu köyünde sağlam ev kalmadığını belirterek, “Şu an çatısız ev damlarında kalıyorlar. Korktukları için nöbetleşe uyuyabiliyorlar” dedi. Gönüllüler topladıkları 9.150 Euro’yu Harunan derneğine iletmiş. 

Gençler çadır kurdu 

Paderborn kentinde de bir grup Kürt genci kent merkezinde yiyecek standı açarak deprem mağdurları için yardım topladı. Topladıkları yardımları Heyva Sor’a gönderdiklerini belirten gençler,  “En çok Alman, Rus ve İtalyanlar yardım verdi. Birçoğu Heyva Sor kim diye soruyor. Açıkladığımız da yardım ediyorlar” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.