Nükleer tehdit kaygıyı artırdı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus ordusu içerisinde Ukrayna'da nükleer silah kullanma planlarının tartışıldığını söyledi ve ekledi: “Son aylarda potansiyelin yükseldiğine ilişkin artan bir kaygıya sahibiz.”

Ukrayna savaşı ile birlikte tekrar gündeme giren nükleer silahların kullanımı konusundaki tartışma devam ediyor. Rusya savunma doktrinini hatırlattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, nükleer bir çatışmadan kaçınmanın birinci öncelikleri olduğunu ancak Batı’nın Ukrayna’ya kitle imha silahları tedarik ederek provokasyona teşvik ettiğini söyledi. Amerikan CBS News kanalına konuşan iki ABD'li yetkili, Rus askeri yetkililerin geçen ay Ukrayna'daki savaşta nasıl ve ne zaman nükleer silah kullanabileceklerini değerlendirdiklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “bu bir blöf değil" diyerek, Rus silahlarının NATO cephaneliğinden daha gelişmiş olduğuna dikkat çekmişti. Putin, Batı'yı da “nükleer şantaj yapmakla" suçlamıştı.

Kaygıya sahibiz

Dikkat çekici bir açıklama ise Pentagon Sözcüsü John Kirby’den geldi. Kirby, "Rus generallerin nükleer silah kullanmayı tartıştıklarına" yönelik haberleri, “Son aylarda potansiyelin yükseldiğine ilişkin artan bir kaygıya sahibiz" sözleriyle yorumladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının güncel açıklaması daha önceki söylemelere de gönderme yaparak, Rusya'nın topraklarını savunmak için "mümkün olan tüm araçları" kullanmaya hazır olduğununa dikkat çekiyor. 

Rusya devlet kaynakları Kiev’in radyoaktif bir "kirli bomba" kullanmayı planladığını iddia etmişti. Yükselen gerilim ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı korkunç sonuçlar açığa çıkaracağı vurgusu ile yaptığı açıklamada, beş nükleer gücün "doğrudan bir silahlı çatışmanın eşiğinde" yalpalamasından endişe edildiğini söyledi. Batılı güçleri uyaran bakanlık, "korkunç sonuçlara yol açabilecek kitle imha silahlarıyla provokasyonları teşvik etmekten" vazgeçmesi gerektiğini söyledi. 

Doktrin müsaade ediyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ulusal güvenliğimizi baltalamaya yönelik sorumsuz ve küstahça eylemlerin neden olduğu mevcut karmaşık ve çalkantılı durumda, en acil görevin nükleer güçlerin herhangi bir askeri çatışmasını önlemek olduğuna kuvvetle inanıyoruz" denildi.

Moskova, Ocak ayında Amerika, Çin, İngiltere ve Fransa ile birlikte yayınlanan ve nükleer bir savaştan kaçınmak için ortak sorumluluklarını teyit eden ortak bir bildiriyi desteklediklerini açıklamıştı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer savaş ile ilgili konuşmalar ve askeri doktrinin Rusya'nın toprak bütünlüğü tehdit altındaysa nükleer silah kullanımına izin verdiğini söyledi.MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.