Nükleer ve yıkıcı olacak!

Dünya Haberleri —

Ukrayna

Ukrayna

  • Rusya-Ukrayna savaşında 1 hafta geride kalırken, müzakere girişimlerine rağmen tansiyon düşmüyor. İkinci tur müzakere öncesinde çatışmalar şiddetlendi. Zelenskiy AB’ye çağrıda bulunurken; Rusya Dişişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3. Dünya Savaşı’nın “nükleer ve yıkıcı” olacağını söyledi. 

Rusya-Ukrayna savaşında bir hafta geride kaldı. Rusya, Ukrayna’nın Herson ketinde kontrolü ele geçirdi. Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da ise şiddetli çatışmalar yaşandı. 
Rusya ve Ukrayna arasında Pazartesi günü yapılan görüşmelerden somut sonuç çıkmazken heyetlerin dün akşam Belarus-Polonya sınırında yeniden bir araya gelmesi bekleniyordu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dün yaptığı açıklamada, savaşın durdurulması için müzakerelere hazır olduklarını ancak Rusların ültimatomlarına karşı olduklarını söyledi. NATO’ya uçuşa yasak bölge ilanı için başvuruda bulundukları bilgisini paylaşan Kuleba “Ukraynalıların hava üzerinden korunması için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Çatışmalar yayılıyor
Müzakere için girişimler sürse de ikinci tur görüşmeler öncesinde de ülkede tansiyon düşmedi. Rus ordusu, Ukrayna kent merkezlerine asker indirdi. Yaklaşık 1,5 milyon nüfusuyla Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a da havadan indirme yapıldı. Ukrayna’nın kuzeybatısında bulunan kente yapılan bombardıman ve kent sokaklarında yaşanan çatışmalarda bölge valisinin açıklamasına göre; en az 21 kişi hayatını kaybetti. 

Herson’da kontrol Rusların
Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus silahlı kuvvetleri Herson'un bölge merkezini tamamen kontrolü altına almıştır" dedi. Ukrayna ablukayı doğrularken Mariupol'ün de düzenli olarak top ateşi altında olduğu açıklandı. Rus güçlerinin kuzey ve kuzeybatıdan başkent Kiev’e doğru ilerlemeye çalıştığı da belirtildi. 
Rusya’nın Ukrayna şehirlerine bombardımanı arttırması nedeniyle ABD ise Rusya’ya hava sahasını kapattığını açıkladı. 

Lavrov: Müsade etmeyiz
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, Üçüncü Dünya Savaşı çıkarsa bunun nükleer ve yıkıcı bir savaş olacağını söyledi. Kiev’in nükleer silah elde etmesi durumunda Rusya’nın "gerçek bir tehlike altında" olacağını savunan Lavrov, buna müsade etmeyeceklerini söyledi. 

AB’ye çağrı: Tarafsız kalmayın
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ukrayna’nın AB üyeliğine destek çağrısında bulundu. Rusya’nın ülkesini, Ukraynalıları ve tarihlerini "silmek" istediğini belirterek, "Rusya Ukrayna'da bombalarla, hava saldırılarıyla ve roketlerle kazanamaz" diyen Zelenskiy, AB’ye "Tarafsız kalınacak bir zamanda değiliz” mesajı verdi. 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ise dün Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir karar taslağını oylaması bekleniyordu. Taslakta Moskova'dan askerlerini derhal geri çekmesi talebi de yer alıyor. 


2 binden fazla sivil öldü

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 7 gündür devam eden savaşta 2 binden fazla Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakama Ukraynalı askerlerin dahil olmadığı belirtildi. Son bir haftada Ukrayna'ya ait yüzlerce ulaşım altyapı tesisi, konutu, hastane ve anaokulun tahrip edildiği kaydedildi. 


836 bin kişi Ukrayna’yı terketti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre çatışmalar sonucu Ukrayna’yı terk edenlerin sayısı 836 bine yaklaştı. Verilere göre 454 bin kişi Polonya'ya, 116 bin kişi Macaristan'a, 67 bin kişi Slovakya'ya, 65 bin kişi Moldova'ya, 43 bin kişi Rusya'ya, 38 bin kişi Romanya'ya ve 350 kişi de Belarus'a gitti. UNHCR, 52 bin kişinin de Avrupa ülkelerine geçtiğini açıkladı. 
Alman Şehirler ve Belediyeler Birliği ise ülkeye 100 binden fazla Ukraynalı bekliyor. 


7 Rus bankası SWIFT'ten çıkarılıyor

Avrupa Birliği (AB), 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarıyor. Buna göre; Bank Otkriti, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) ve VTB BANK, SWIFT sisteminden çıkarılacak. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu projelerine katılıma da yasak getirildi. Rusya'daki herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye kullanımı için euro banknot sağlamak, tedarik etmek, aktarmak veya ihraç etmek yasaklandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Karar, Putin ve Kremlin'e çok net bir sinyal daha gönderecek" ifadesini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.