Öcalan için harekete geçin

Yurt Dışı Haberleri —

  • Dünkü eylemde sırtlarını BM’ye dönen eylemciler,  Öcalan üzerindeki ağır tecrit ile Türk devletinin artan saldırıları karşısındaki suskunluğunu sloganlarla protesto etti. 

 

ERDOĞAN ZAMUR / ÖNER POLAT

Öcalan için yaklaşık 2 yıldır Cenevre’deki BM ofisi önünde oturma eylemi yapan Kürdistanlılar, “Öcalan’dan aylardır haber alamıyoruz. CPT ve BM ikiyüzlü davranmaktan vazgeçmeli ve artık harekete geçmeli” dedi. 

Kürt Özgürlük Hareketi’nin 2 yıl önce başlattığı “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi kapsamında dünyanın farklı noktalarında birçok eylem yapıldı. Bu eylemlerden en uzun soluklu olanlardan birisi de İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde her Çarşamba yapılan oturma eylemi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle BM önünde başlatılan oturma eylemi 21 Ocak 2021’den beri devam ediyor. 

Salih Sağlam

Özünde özeleştiri eylemi

Bu sürecin en yakın tanıklarından Cenevre Kürt Toplum Merkezi (CDK) eski Eşbaşkanı Salih Sağlam eyleme nasıl başladıklarını şöyle anlattı: “Cenevre’de 2007 yılında her Çarşamba günü Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde yapılan eylem bize yol gösterdi. Önce eylemi haftanın 3 günü yapmayı planladık. Ancak kimi teknik sorunlardan dolayı sadece Çarşamba günü yapmakta karar kıldık. Önderliğimiz yıllardır tecrit altında olmasına rağmen biz yeteri kadar sahiplenemedik. Bu eylem özünde yaşanan yetersizlikler karşısında bir özeleştiridir.”

Öcalan’ın felsefesi yayılıyor

Sağlam eylemin amacını ise şöyle özetledi: “Çadır ve oturma eyleminin yanı sıra dağıttığımız broşürlerle Önderliğin felsefesi ve düşüncelerini anlatmaya çalışıyoruz. Temel amacımız Öcalan’ın fikirlerini dünyaya yaymak.”

Belediye ve STÖ’ler ilgili

Eylemin Cenevre’de önemli bir yankı uyandırdığını ifade eden Sağlam, “Sivil toplum örgütleri, Cenevre Belediyesi ve siyasetçiler ilk günden itibaren eylem yerini ziyaret ederek desteklerini sundular” bilgisini verdi. 

BM harekete geçmiyor 

Eylem boyunca BM yetkilileriyle çeşitli defa görüşmeler yaptıklarını da aktaran Sağlam, “BM İnsan Hakları masasına defalarca dosya sunduk. Her seferinde Önderliğin durumunu bildiklerini, girişimlerinin olduğunu ve bunun takipçisi olduklarını söylüyorlar, fakat şu ana kadar bir gelişme olmadı” diyerek BM’nin tavrını eleştirdi.

Rıza Çetinkaya

İkiyüzlülükten vazgeçin

3 yıldır Cenevre’de yaşayan CDK yöneticilerinden Rıza Çetinkaya da eylemin müdavimlerinden. Çetinkaya, Öcalan özgür oluncaya kadar BM önündeki eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Çetinkaya Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM’ye seslenerek, “Nerdeyse 2 yıldır Öcalan’dan haber alamıyoruz. CPT ve BM ikiyüzlü davranmaktan vazgeçmeli. İnsan hakları yasalarını Kürtler için de uygulamalı” çağrısı yaptı.

Mülkiye Aşırbaev 

Öcalan’a borçluyuz

CDK Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev ise “Önderliğe ödememiz gereken bir borcumuz var bunun için buradayız. BM binası önünde sesimizi bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Önderliğimiz ve tüm siyasi tutsaklar fiziki olarak özgür oluncaya kadar eylemlerde olacağız” dedi. BM’nin kanunları uygulamasının yeterli olduğunu söyleyen Aşırbaev, “Bir halkın önderi esir tutulamaz. Devletler Önderlik’le halk arasındaki bağı biliyor. Bu yüzden tecrit uygulayarak sesinin halka ulaşmasına engel olmak istiyorlar” dedi. 

Erdal Atasoy 

Eylemi herkes sahiplenmeli 

CDK’nin diğer Eşbaşkanı Erdal Atasoy da Kürt halkına ve dostlarına seslenerek “Önderliğimiz 23 yıldır direniyor. Dağlarda kimyasal kullanılarak bir halkın çocukları katlediliyor. Bu savaşın bitmesi ve kalıcı bir barışın sağlanması için Önderliği sahiplenmek her zamankinden daha elzemdir. Herkesi bu eylemi sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.