Olimpiyatlarla birlikte vaka artışı yaşandı

Dünya Haberleri —

❏

  • Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan Japonya’nın başkenti Tokyo’da koronavirüs pandemisinin başından günümüze en yüksek günlük vaka sayısı raporlandı.

 

23 Temmuz’da başlayan Olimpiyat müsabakaları ardından ev sahibi Tokyo’da koronavirüs vaka sayısında ciddi artış görüldü. Son 24 saatte 15 binden fazla kişi virüse yakalanırken, bu sayının salgının başından bugüne en yüksek oran olduğu belirtildi. Yetkililer, ağır hasta sayısının son haftalarda ikiye katlandığını, bu durumun sağlık sistemini zorladığını kaydediyor.

Koronavirüs önlemlerinin “dördüncü acil durum” seviyesine çıkarıldığı ülkede uzmanlar, koronavirüs bulaşı hızının olimpiyat oyunları nedeniyle “halkın rahat davranmasına” bağlıyor. Medya kuruluşları ise olimpiyat oyunlarında koronavirüs kurallarına uyulmadığı eleştirisini yapıyor. Olimpiyat Komitesi ise “hayır, vaka artışına oyunlar yol açmadı” savunmasını yapıyor. 

WHO, Almanya ve Fransa’yı eleştirdi

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “bekleme” önerisine rağmen Almanya ve Fransa, korona aşılamasında üçüncü dozun Eylül ayında başlatılacağını duyurdu. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus bu tutumu eleştirerek “Hükümetlerin koronavirüsün Delta varyantına karşı halklarını koruma kaygısını anlıyorum ama küresel aşı tedarikinin zaten çoğunu kullanmış olan ülkelerin şimdi bunu daha da fazla kullanmalarını kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Almanya’da şimdiye kadar nüfusun yüzde 53’ü, Fransa’da ise nüfusun yüzde 49’u tam doz aşı yaptı.

WHO, aşı dengesizliğini gidermek ve yoksul ülkelerin birinci doz aşılara erişimini sağlamak için “üçüncü dozu askıya alma” çağrısını yapmıştı. Pandemi ile küresel değil, ülkesel mücadeleyi esas alan Almanya ve Fransa ise vatandaşlarına üçüncü dozu yapmakta ısrarlı.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.