Önden Hakan Fidan’ı gönderdi

Dünya Haberleri —

MİT Başkanı Hakan Fidan

MİT Başkanı Hakan Fidan

  • MİT Başkanı Hakan Fidan'ın son haftalarda birkaç kez Suriye'ye giderek, mevkidaşı Ali Memlük ile görüştüğü ortaya çıktı. Hedef, Esad yönetimiyle bakanlar düzeyinde görüşmelerin başlaması.

Rusya’nın telkiniyle Türkiye ile Suriye arasında, istihbarat servisleri üzerinden yürütülen görüşmelerde yeni bir aşamaya geçildi. Buna göre; MİT Başkanı Hakan Fidan, geçen hafta Suriye'ye bir kez daha giderek mevkidaşı Ali Memlük’le yüz yüze görüştü. Reuters, son haftalarda birkaç kez görüşen Türkiye ve Suriye istihbarat başkanlarının dışişleri bakanlarının görüşmesi için çalıştığını yazdı. 

İlk kez görüşmüyorlar

Hakan Fidan ile Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük, Ağustos'ta Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılımıyla ilk kez yüz yüze görüşmüştü. Geçtiğimiz günlerde Rus Izvestiya gazetesine konuşan Suriye Parlamentosu'nun Uluslararası Komite Başkanı Butrus el Marjan da Suriye ve Türk istihbarat başkanlarının buluştuklarına dair iddiaları kabul ederek “Ülkeler arasında güvenlik hakkında temaslar oluyor" demişti.

Şam’ın şartları var

Zira seçimler öncesi imaj açısından Şam ile yakınlaşma Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan için gerekli olabilir.  Hatta Erdoğan ile Esad'ın Özbekistan'da görüşeceği iddiası edilmişti. Ancak bu iddia dünkü toplantıya Esad’ın katılmaması nedeniyle çürütülmüş oldu. Zira Esad yönetimi, görüşme için öncelikle Türkiye’nin işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesini ve DAİŞ başta olmak üzere çetelere destek verdiğini kabul etmesini şart koşuyor.

Erdoğan ve Putin Semerkant’ta görüştü

Rusya’nın da baskısıyla Suriye politikasında 180 derece dönüş yapan Erdoğan, bir yandan Esad yönetimiyle görüşmek için çabalarken diğer yandan ise Kuzey-Doğu Suriye’ye kapsamlı yeni bir saldırı başlatmak için Rusya’nın onayını almaya çalışıyor. Erdoğan’ın Suriye’nin hava sahasının büyük bölümünün kontrolünü elinde tutan Rusya’dan onay almadan Rojava’ya yönelik yeni bir işgal operasyonuna girişmeyeceği ifade ediliyor. Bu nedenle de Erdoğan’ın dün Özbekistan’ın Semerkant kentinde toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede konuyu yeniden gündeme getirdiği belirtiliyor. Putin’in yanısıra Çin, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Moğolistan, Türkmenistan ve Azerbaycan liderlerinin katıldığı zirvede Erdoğan yaptığı konuşmada “Güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme her alanda iş birliğine hazırız" dedi. 

SİHA’lı katliamlara göz yumuluyor

Rusya, kapsamlı bir operasyona henüz “yeşil ışık” yakmazken, Türkiye’nin SİHA’larla Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırmasına göz yumuyor. Türkiye’nin savaş suçu niteliğindeki SİHA’lı saldırılarında aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Rusya ile Türkiye arasında son zamanlarda siyasi ve ekonomik ilişkiler artmış durumda. Erdoğan ile Putin, Soçi görüşmesinde iki ülke arasındaki ticaretin ruble ile yapılması konusunda anlaşmıştı. Putin’in Türkiye üzerinden Batı’nın yaptırımlarını delmek istediği ve ruble ile ticaret yaparak, ülkesinin ekonomik olarak rahatlamak istediği biliniyor. Siyasi gözlemcilere göre, fazla müttefiki olmayan Erdoğan’ın da ekonomik kriz ve düşen oyları nedeniyle bozulan imajını düzeltmek için Putin’e ihtiyacı var. Çünkü ekonomik bağlantılar, doğalgaz anlaşmaları ve milyonlarca Rus turist öyle bir çırpıda vazgeçilecek şeyler değil. HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.