Önderliğimizin mesajını aldık

Yurt Dışı Haberleri —

Foto : Erdoğan Zamur

Foto : Erdoğan Zamur

  • Avrupa’nın birçok merkezinde İmralı tecridi ve Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alanlara çıkan Kurdistanlılar ve dostları, "Tecrit kalkana ve Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar alanlarda olacağız" dedi. 

Almanya, İsviçre, Fransa, Londra, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İtalya, Kıbrıs’ta yapılan eylemlere, Kurdistanlıların yanı sıra enternasyonalistler ve birçok sivil toplum örgütü de katıldı.

Düsseldorf

CPT şüphe ve kaygı kaynağı

Almanya'nın NRW eyaletinde yaşayan Kurdistanlılar, Düsseldorf DGB Haus önünde bir miting yaptı. Burada bir konuşma yapan Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği'nden (MAF-DAD) Avukat Mahmut Şakar, "CPT’nin İmralı ziyaretinde  Sayın Öcalan ile görüşmemesi bizde büyük bir şüphe ve kaygı uyandırdı. Sayın Öcalan'ın koşullarının değil sağlık durumununun da kötü olabileceğini düşünüyoruz" diyerek uluslararası kurumların harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin meclis üyeleri, Berlin'in işlek yerlerinden biri olan Alexanderplatz'da Öcalan için bilgilendirme standı kurdu. Üç saat süren bilgilendirme standında Reber Apo için şarkılar çalınarak bildiriler dağıtıldı.

Frankfurt, Darmstadt ve Lübeck’de yapılan eylemlerde de Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) tepki gösterilerek, "CPT, bu yanlı tutumuyla Türk devletinin Kürt katliamına zemin sunuyor" denildi. 

 Saarbrücken

 Saarbrücken’de enternasyonalist gençlerin öncülük ettiği eylemde, Alman hükümetinin politikalarına ve Rojava'daki saldırılara tepki gösterildi. 

Hamburg ve Hannover’de yaplan eylemler ise polis tarafından engellenmek istendi. Engellemeye tepki gösteren eylemciler "Erdoğan dostu Alman polisi tarafından engellenen yürüyüşümüz Avrupa demokrasinin vesikasıdır" dedi.

Köln Kurdistanlı Öğrenci Kadın Birliği (JXK) öncülüğünde Rojihilatê Kurdistan ve İran'daki serhildanları sahiplenmek için yürüyüş düzenlendi.

Mesaj alınmıştır

İsviçrede yaşayan Kurdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın CPT ile görüşmeyi reddetmesinin duyulmasıyla birlikte alanlara çıktı. İsviçre’nin Basel, Biel ve Bellinzona kentlerinde alanlara çıKan Kurdistanlılar ve dostları Kürt Halk Önderine yönelik tecriti protesto ederek, “Önderliğimiz CPT ile yapılan görüşmeye çıkmayarak direniş mesajı vermiştir” dedi.

Alanlarda olacağız

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünden Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) önüne kadar süren yürüyüşte kitle sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganları attı. Brest kenti Liberte Meydanında Kurdistanlılar ile birçok sol ve sivil toplum örgütü bir araya geldi. Eylemciler, "Kurdistan için sessizliği bozup seferber olalım" yazılı ve kimyasal saldırılar sonucu şehit düşen 17 gerillanın fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı. Mantes-la-Jolie’de de belediye önünde bir araya gelen Kurdistanlılar CPT’nin derhal açıklama yapması gerektiğini belirterek, "Tecrit kalkana ve Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar alanlarda olacağız" dedi.

Foto: Diren Dicle Erden

İhanetçi çizgi yenilecek

Londra Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kurdistan Bölgesel Yönetim Temsilciliği (KRG) binası önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, KDP’ye "İhanetçi çizgi yenilecek" mesajını verdi. Eylemde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin savaş suçlarına KDP’nin ortak olduğu vurgulanarak, "Önder Apo’nun özgürlük çizgisinde olan Kurdistan gençliği bu ihanetçi çizgiye geçit vermeyecek" denildi.

CPT görevini yap

Kurdistanlılar İsveç’in başkenti Stockholm ve Malmö kentinde eylemdeydi. Malmö’de yapılan eylemde konuşan NCDK İskandinavya Eşbaşkanı Hamit Bilen, "Reber Apo kırmızı çizgimizdir. CPT, Türk devletinin ağzı ve yöntemiyle bize yaklaşmamalıdır” dedi. 

 Norveç’in başkenti Oslo’da merkezi tren istasyonu önünde yapılan eylemde ise, CPT'den üzerine düşen rolü oynaması istendi.

Finlandiya'da yaşayan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek için Helsinki'de bir eylem düzenledi.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta yapılan eylemde de "Yaşasın Rojava Direnişi", "Sessizlik suça ortak olmaktır" sloganları ile Rojava’ya dönük saldırılar protesto edildi.

Kurdistan bizim evimiz

İtalya’nın Torinto kentinde Defend Kurdistan öncülüğünde Piazza Castello’dan İtalyan devlet televizyonu RAI TV’ye bir yürüyüş gerçekleştirildi. PKK, YPG, YPJ bayraklarının açıldığı eylemde "Kurdistan dağları bizim evimizdir" ve "Bijî Berxwedana PKK" sloganları atıldı.

Kıbrıs’ın Limasol kentinde yapılan yürüyüşte tecride ilişkin bildiriler dağıtıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.