Örnekköy’de halk göçe zorlanıyor

  • Malatya’nın 354’ü endemik olmak üzere toplam bin 890 bitki türünü barındıran dağları, ovaları ve yaylaları maden ocaklarının tehdidi altında. 

Kente bağlı 12 ilçeye yayılmış olan 326 adet maden ocağı mevcut. Kent halkının doğal yaşam alanlarını tahrip eden bu maden ocaklarına şimdilerde yenilerinin eklenilmesi için uğraşılıyor. Yeni maden ocağı açılmak istenen yerlerden biri ise Yeşilyurt ilçesine bağlı kırsal Örnekköy Mahallesi.

Hali hazırda 6 taş ocağının bulunduğu mahallenin 600 metre yakınına yeni bir taş ocağı kurulmak isteniyor. Kürt Alevilerin yaşadığı mahalle sakinleri, patlamalardan kaynaklı oluşan toz bulutları nedeniyle  artık nefes almakta dahi zorlanmalarının yanı sıra içme suyu kaynaklarının kirlenmesi, yetiştirdikleri üzüm bağları ve kayısı bahçelerinin zarar görmesinden şikayetçi. Bu nedenlerden ötürü taş ocaklarına karşı çıkılsa da ilçe genelinde maden ruhsatı verilmemiş alan nerdeyse yok gibi.

Birkaç kişi rant yiyecek diye...

Çocukluğundan itibaren Örnekköy Mahallesi yaşayıp, organik tarımla uğraşan Medet Kılıç, köy halkının kurulmak istenen taş ocaklarıyla göçe zorlandığını ifade etti. Kılıç, “Köyde yaşayan yurttaşlar hem Kürt hem de Alevi. Burada birkaç kişi rant yiyecek diye doğamız yok ediliyor. Doğamızı ve yaşam alanlarımızı yağmalamak istiyorlar. Dağlarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, yaylalarımızı istila edip, bizleri yersiz yurtsuz bırakmak, yaşadığımız yerlerden göçe zorlamak istiyorlar” diye belirtti. MALATYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.