Ortega 4. kez başkan

Dünya Haberleri —

Daniel Ortega / foto: AFP

Daniel Ortega / foto: AFP

  • Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) lideri mevcut Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, önceki günkü seçimleri ezici bir farkla 4. kez kazandı.

 

76 yaşındaki Ortega, Pazar gün öğleden sonra televizyonda yayınlanan konuşmasında, Nikaragualı seçmenlerin, barış ve ekonomik istikrar ile muhalifleri tarafından teşvik edilen “terörizm, çatışma ve savaş” arasında bir seçime sahip olduğunu; Nikaragualıların ezici çoğunluğunun birincisini istediğini savunmuş ve "Bu, tarihi bir savaş" demişti. Seçimlerin ilk sonuçlarına göre; oyların yüzde 75’ini alan Daniel Ortega devlet başkanlığına ve eşi Rosario Murillo devlet başkan yardımcılığı görevine devam edecek.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den yapılan açıklamalarda, seçimin hileli olacağı savunulmuş, çıkacak sonuçların da meşru olmayacağı ve tanınmayacağı açıklanmıştı. ABD Başkanı Joe Biden, "Bugün düzenlenen ne özgür ne de adil bir seçimdi, aksine tam bir maskaralıktı" dedi. Biden, Ortega-Murillo hükümetine karşı tüm diplomatik ve ekonomik araçları kullanmaya hazır olduğunu ekledi.

Gözlemcilere göre; seçim öncesi sert söylemlere rağmen iktidarını garantileyen Ortega, taktik değişikliğe gidecek. Muhalefet ve iş dünyası üyelerine diyalog önererek durumu sakinleştirmeye ve uluslararası toplumu yatıştırmaya çalışacak. "Devletin işleyişi ve ülkenin genel ekonomik istikrarı için çok önemli olan bazı sektörlerle bir yönetilebilirlik anlaşması araması gerekeceğinin farkında olduğu" tespitinden yola çıkan gözlemciler, usulsüzlük iddialarını yorumlaması istenen Başkan Yardımcı’sının Washington Post'a tek kelimelik bir e-postayla "Gracias!" dediğini hatırlatıyor.

MANAGUA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.