Oy sandığı göçmenlere kapalı

Dünya Haberleri —

İsviçre Parlamentosu

İsviçre Parlamentosu

  • İsviçre Parlamentosu uzun süredir çeşitli girişimlerle gündeme getirilen göçmenlere oy hakkı tanınması talebini reddetti.

ALİ ÖZŞERİK / BERN

Yeşiller Partisi, sol ve sosyal demokrat partilerin desteğiyle, İsviçre’de en az 5 yıl yaşayan göçmenlere federal düzeyde seçme ve seçilme hakkının verilmesi talebini meclis gündemine taşıdı. İkinci girişim ise İsviçre vatandaşlığı olmayan göçmenlere, 5 yıl ikamet ettikten sonra belediye düzeyinde siyasal haklar verilmesini istiyordu. Meclis, her iki talebi de 63’e karşı 113 oyla reddetti.

Yüzde 20 oy kullanamıyor

İsviçre’de nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan vatandaş olmamış göçmenlerin oy hakkı olmadığı için “demokratik siyasal sistemde” söz hakkı bulunmuyor. Şu ana kadar oy hakkı için onlarca girişime rağmen, İsviçre Parlamentosu sadece vatandaşlık hakkı kazanan yabancılara oy hakkı tanınmasında ısrarcı. 

Doğanlar da vatandaşlık alamıyor

Ülkede 20 yıldan fazla yaşamasına rağmen hala vatandaşlık hakkı olmayan göçmenler var. Birçok Avrupa ülkesinin aksine İsviçre’de doğan çocuklar da direkt vatandaşlık hakkı kazanamıyor. Parlamentonun göçmenlere oy hakkı talebini reddetmesinin ardından tek çözüm yerellerde göçmenlere oy hakkı tanınmasını sağlamaktan geçiyor. Zira kantonlar bu hakkın tanınmasında inisiyatif sahibi. Kantonlar düzeyinde göçmenlere oy hakkı için çoğunluk sağlanırsa, federal düzeyde kabülünün daha kolay olacağı görüşü yaygın.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.