Özgürlük isteyenin listede işi ne?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Lukas Theune: “Türkiye-AB anlaşmalarının arka planında Erdoğan rejimine verilen tavize son verilmeli.”
  • Stephan Kuhn: “PKK ‘terör’ örgütü değil, iç çatışmanın meşru tarafı. Bu da PKK’nin listeden çıkarılması için başlı başına bir gerekçe.”
  • Heinz Jürgen Schneider: “Özgürlük, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden bir taraf ‘terör’ listesinde yer almamalı.”
  • Roland Meister: “PKK yasağını ve buna bağlı tüm baskı ve yaptırımları kaldırmanın zamanı geldi.”

REWŞAN DENİZ

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi ve yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için başlattığı kampanya 5 ayı geride bıraktı. 5 Kasım 2022’de başlayan, 13 Aralık’ta aralarında ünlü yönetmen Ken Loach, Fransız senatörler Pierre Laurent, Laurence Cohen gibi isimlerin de bulunduğu 1003 aydının destek verdiği imza kampanyası uluslararası çapta yürütülmeye devam ediyor. Şimdiye kadar sadece Avrupa’da 200 bini aşkın imzanın toplandığı kampanyada hedef 4 milyon kişiye ulaşmak. İmzalar ise sistematik olarak Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’ni oluşturan Avrupa Konseyi’ne sunulacak. 

Yasak da liste de değişmeli

Küresel çapta devam eden kampanyaya siyasetçilerden akademisyenlere, hukukçulardan sanatçılara geniş bir kesim destek veriyor. İmzacılardan ulaşabildiklerimiz, geçtiğimiz günlerde Avrupa Adalet Divanı’nda da yargı konusu olan, AB 'terör örgütleri listesi’nde PKK’nin yer almasına neden karşı çıktıklarını gazetemize anlattı. Bunlar arasında Almanya’daki PKK yasağına da karşı çıkan, Alman Ceza Kanunu’nun 129. maddesinden yargılanan Kürt siyasetçilerinin davalarında da adlarını sıklıkla duyduğumuz hukukçular da var. 

Hak mücadelesi veriliyor

Avukat ve aynı zamanda yazar olan Dr. Heinz Jürgen Schneider ise kampanyayı neden desteklediğini şöyle açıklıyor: "Bu çağrıyı neden mi destekliyorum? Çünkü özgürlük, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden bir taraf ‘terör’ listesinde yer almamalı.”

PKK terör örgütü değil

Avukat Stephan Kuhn, Stuttgart’ta 2019 yılında yargılanan 5 Kürt siyasi tutsağın avukatlığını da yapmıştı. "PKK bir ‘terör’ örgütü değildir. Bir iç çatışmanın meşru tarafıdır. Bu da ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için başlı başına bir gerekçedir" diyen Avukat Kuhn şöyle devam ediyor: "PKK’ye ‘terör örgütü’ demek, insan ve uluslararası hak ihlallerini görmezden gelen ve çatışmanın siyasi çözümünü zorlaştıran Türk devletinin yandaşlığını yapmaktır. Dolayısıyla PKK’nin AB 'terör listesi’nden çıkarılması, Almanya'da PKK yasağının kaldırılmasını talep ediyorum."

Erdoğan’a taviz verilmemeli

Aynı zamanda Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği (RAV) Başkanı olan Avukat Lukas Theune de PKK'nin 'terör örgütleri listesi’nden çıkarılmasını desteklediğini belirtiyor. "Kürt halkının bu şekilde kriminalize edilmesi demokrasiye ters" diyen Theune, "Modern toplumlar, çatışmaları diyalog yoluyla çözebilir. Türkiye-AB anlaşmalarının arka planında Erdoğan rejimine gösterilen tavize son verilmeli" mesajı veriyor. 

Liste kriminalizasyona yol açtı

Kampanyaya destek veren Avukat Roland Meister ise PKK yasağına ilk karşı çıkan hukukçulardan. 1993’te PKK’nin faaliyetleri Almanya’da yasaklandığında Berxwedan Yayınevi ve Kurd-HA haber ajansının avukatlığını üstlenmiş. PKK yasağının Kürt halkının özgürlük mücadelesini kriminalize etmeye yol açtığını vurgulayan Avukat Meister, "Bugün PKK ile ilişkilendirilen eylem ve etkinlikler, gazeteler ve amblemler yasaklanıyor. Çok sayıda Kürt aktivist ve siyasetçi yargılanıyor" diyerek, yasağa karşı mücadeleninin önemine vurgu yapıyor.

Yasağı kaldırmanın zamanı geldi

Meister sözlerinin devamında şu çağrıyı yaptı: “Tüm baskılara rağmen çok daha güçlü hale gelen Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin kriminalize edilmesine karşı dayanışma çok önemli. PKK yasağını ve buna bağlı tüm baskı ve yaptırımları kaldırmanın zamanı geldi. Türkiye'den ve Kürdistan'dan ilerici ve devrimci siyasetçilere yönelik cezai işlemlere son verilmeli ve tutsaklar derhal serbest bırakılmalı!"

 

Nasıl katılabilirsiniz?

* “Barış, demokrasi ve insan hakları adına, Avrupa Birliği Konseyi'ni PKK'yi yasaklanmış terör örgütleri listesinden çıkarmaya çağırıyoruz” başlıklı imza metnine şu linki tıklayarak ulaşmak mümkün: http://justiceforkurds.info/Petition/ 

* Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin yanı sıra Kampanya kapsamında Kürt toplum merkezleri de aktif rol alıyor. Bu çerçevede örgütlü olunan tüm ülkelerde stantlar kurularak imzalar toplanıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.