Petrol gelirini paylaşamıyorlar

Dünya Haberleri —

.

.

  • Bağdat ile Hewlêr arasında petrol satışı gelirlerinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. Bağdat, Güney Kürdistan’dan çıkarılan petrolün kontrolünü KDP’den tamamen almakta ısrarlı.

Perşembe akşamı konuya dair yeni bir açıklama yapan Irak Petrol Bakanlığı, “Kürdistan Bölgesi’nin petrol anlaşmaları Anayasa’ya aykırı” görüşünü yineledi. Bakanlık, Kürdistan Bölgesi’nin petrol satışı konusunda dünya şirketleriyle tek taraflı anlaşmalar imzalama hakkına sahip olmadığını ifade etti. Petrol Bakanlığı, Irak merkezi hükümetinin gelecekte çıkarılacak petrol kuyularını yönetme hakkı olduğunu da ekledi.

Barzani’ye yanıt 

Hewlêr’e uyarı niteliğindeki bu açıklamanın Federe Kürdistan Bölgesi’nin KDP’li Başbakanı Mesrur Barzani’nin bölgenin petrolünü satmak için yabancı şirketlerle anlaşmayı planladıklarını duyurmasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Daha ucuza satıyorlar

Öte yandan, Irak’ta bulunan SOMO Şirketi Yöneticisi Ela Yasri, bir televizyon programında, Kürdistan Bölgesi’nin dünya pazarlarına normal değerinden 6-7 dolardan daha düşük bir fiyata sattığını söyledi. Ela Yasri, Kürdistan Bölgesi’nden de aynı değerde petrol almaya ve ihraç etmeye hazır olduklarını söyledi. Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Rêbwar Ebdurahman ise Irak’ın 3 ay içinde petrol satışından 10 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini açıkladı.

BAĞDAT

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.