Petrolde rant kavgası büyüyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Bağdat ile Hewlêr arasında petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlık giderek büyüyor. Hukukçular ile siyasetçilere göre ise Hewlêr ve Bağdat ya kendi aralarında bir anlaşmaya varmalı ya da sorun uluslararası bir mahkemede çözmeli.

Gerilime dair Rojnews’e konuşan Irak Parlamentosu’nun YNK’li Parlamenteri Kemal Axa, Federal Mahkeme’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol anlaşmalarına ilişkin verdiği kararın reddedilemeyeceğini belirtti. Axa, Kürdistan Bölgesi yönetiminin petrol ve gaz konusunda Bağdat’la anlaşmaya varması ve kalıcı bir çözüme ulaşmasının en iyi çözüm olacağını söyledi.

 

Kemal Axa

Gelir halkla paylaşılmıyor

Kemal Axa ayrıca KDP’yi de eleştirerek, “Petrolden elde edilen gelirden halk yararlanmadı. Kürdistan Bölgesi ile yapılan petrol anlaşmalarından komşu ülkelerin faydalandığı kadar Kürdistan Bölgesi’nin halkı faydalanmadı. Petrolden elde edilen gelir bölge halkı ve hizmet için kullanılmamıştır” dedi. 

 

 

Ebdulcebar Eziz Hesen

Petrol tüm Iraklıların

Petrol ve gaz ihracatına ilişkin Salı günü bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Ebdulcebar Eziz Hesen de hükümetin petrol ve gaz üretimi ve ihracatının Irak Anayasası’na uygun olduğunu ifade etti. Hesen, “Kürdistan Bölgesi hükümeti, kuyuları Irak tarafından onaylanan 2007 tarihli Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası’na göre yönetmektedir. Bu yasa da Irak Anayasası ile çelişmiyor” dedi.

 

 

Karwan Nazım

Uluslararası mahkemeye taşınabilir 

Hukuk uzmanı Karwan Nazım da petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda şunları söyledi: “Hukuki açıdan Federal Mahkeme’nin kararı nihaidir. Petrol Bakanlığı, yürütme erki olarak, ilgili taraflar aracılığıyla kararın uygulanması için kuvvete dahi başvurabilir.”

Nazım’a göre, sorunu çözmek için bölge hükümetinin mahkeme kararına uyarak anlaşmaları değiştirmesi veya feshetmesi gerekiyor. Nazım, petrol anlaşmalarında bir sorun olduğunda bunun uluslararası bir mahkeme aracılığıyla çözülebileceğini de ifade etti.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.