Piroğlu serbest bırakılsın

Dünya Haberleri —

Ecevit Piroğlu

Ecevit Piroğlu

  • Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda Haziran 2021’de tutuklanan Ecevit Piroğlu, maruz kaldığı hukuk dışı muameleyi protesto etmek ve serbest bırakılması talebiyle 100 günü aşkındır süresiz açlık grevinde. Sivil toplum örgütleri sağlık durumu kötüleşen ve hayati tehlikesi bulunan Piroğlu’nun bırakılması için çağrı yapıyor.

 

Gezi Direnişçileri’nden ve Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşanlardan Ecevit Piroğlu, 14 ay önce Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gözaltına alınarak tutuklandı. Türkiye’ye iade edilmek istenenen Piroğlu’nun 30 Eylül’de yeni bir duruşması var. Piroğlu, maruz kaldığı hukuk dışı muameleyi protesto etmek ve serbest bırakılması talebiyle 2 Haziran 2022’den beri süresiz açlık grevinde. En son 6 Eylül’de 50 kilonun altına düşen ve ciddi sağlık sorunları yaşayan Piroğlu acilen hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık durumu kötüye giden Ecevit Piroğlu’nun özgürlüğü için yürütülen kampanyalar da devam ediyor. 

STÖ’ler devrede

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi ile Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) ve Birleşik Devrimci Mücadele (BDM) yaptıkları ortak açıklamada, “Piroğlu süresiz açlık grevi direnişi esnasında ciddi bir kilo kaybı yaşadı ve ağır sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor” ifadelerine yer verdi.

Türkiye baskı yapıyor

Açıklamada, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 17 Haziran tarihli Sırbistan ziyaretinde buradaki yetkililere Piroğlu’nun iadesi için baskı yaptığı bilgisi paylaşıldı. STÖ’ler ayrıca Piroğlu’nun serbest bırakılarak tıbbi bakım altına alınmasını ve kendisine siyasi sığınma hakkının tanınmasını da talep etti.

Hayatı tehdit altında 

Piroğlu’nun avukatları Milan Vukoviç ve Nikola Covaceviç de Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç’e çağrı yaparak “2 Haziran’da süresiz açlık grevine başlayan müvekkilimiz önemli ölçüde kilo kaybetti. Gücünü ve bilincini de yitirmeye başladı. Hücre hapsinde tutulan Piroğlu’nun hayatı tehdit altında” diyerek müvekkillerinin serbest bırakılmasını istedi. 

Avukatlar ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Halkları İzleme Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Uluslararası Kızılhaç’a da çağrı yaparak, bu kuruluşlardan Piroğlu için acilen harekete geçmelerini istedi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.