PKK yasağına karşı hukuki mücadele şart

Dünya Haberleri —

  • Berlin’deki bir panelde konuşan Avukat Mahmut Şakar, PKK yasağının kaldırılması ve Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikalarına son verilmesi için Avrupa genelinde yoğun bir hukuk mücadelesi yürütülmesi gerektiğini söyledi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Kürt Toplum Merkezi’nde (NAV-BERLİN) Çarşamba günü "Avrupa Adalet Divanı-PKK Davası-Neden-Sonuç ve Olasılıklar" başlığında bir panel düzenlendi. Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği’nden (MAF-DAD) Avukat Mahmut Şakar, NAV-BERLİN Meclis Üyesi Mazlum Karagöz ve Gazeteci Muhammed Kaya’nın katıldığı panelin moderatörlüğünü Mazlum Karagöz yaptı. Karagöz, başta Avrupa özelde de Almanya olmak üzere Kürt Ulusal Hareketi’nin küresel çaptaki kazanımlarının sürekli terörize edilmesinin artık kabul edilemeyeceğinin altını çizerek, yaklaşık 29 yıldır devam eden PKK yasağına karşı duyarlılık çağrısında bulundu. Bu anlamda panele ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, yeterli bir kamuoyunun oluşması için çalışılması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

129 a/b’nin marifeti

Avukat Mahmut Şakar ise konuşmasına İran’da katledilen Jîna Amînî’yi anarak ve onun şahsında direnenleri selamlayarak başladı. Ekim ayında 24. yılına girecek olan Uluslararası Komplo’yu kınayan Şakar, Avrupa’nın ve küresel güçlerin Kürt hakını terörize etme girişimlerinin teşhiri için bu bu panellerin önemli olduğunu vurguladı. Şakar, “Almanya’da Kürtlerin demokratik etkinlikleri 129 a/b yasakları kapsamında ele alınıyor. Yasal çerçevede verilen hakların kriminalize edilmesi hukuki değildir. 1986’da gerçekleşen İsveç Başbakanı Olaf Palme cinayetinden günümüze kadar devam eden bu süreçle asıl amaçlanan, Kürt Özgürlük Hareketi’nin kazanımlarının, NATO’nun bilgisi dahilinde terörize edilmesidir" dedi.

Hukuki mücadele gerekli

PKK yasağının kaldırılması ve Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikalarına karşı daha örgütlü bir hukuki mücadele yürütülmesi gerektiğini ifade eden Şakar şöyle devam etti: "Kürdistan’da faili meçhullerin zirvede olduğu, Kürtlere yönelik baskıların en üst düzeye ulaştığı dönem ile eş zamanlı bir biçimde Avrupa’da Kürt derneklerinin basıldığını ve Kürtlere yönelik saldırıların artığını gördük. PKK’nin silahsızlanma ve geri çekilme döneminde terör listelerine alınması bu politikanın ürünüdür. Ayrıca PKK yasağını kaldırılması için başvurduğumuz Avrupa Adalet Divanı bize verdiği cevapla, Kürt halkının kendi hakkını savunmasını bir hak olarak görmediğini, Kürtleri azınlık olarak kabul ettiğini gösterdi. Bu yüzden Avrupa genelinde yoğun bir hukuk mücadelesi yürütmek gerekiyor."

Gazeteci Muhammed Kaya ise panelde Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkilere dair bir sunum yaptı. Kaya, 1999’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komployla birlikte ikili ilişkilerin üst seviyelere taşındığını belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.