Polis: ‘Bize bir devrim lazım’

Dünya Haberleri —

Haiti

Haiti

  • Haiti Polis Sendikasına üye 100’den fazla polis ve emekli polislerin kurduğu Fantom 509 gurubu, öldürüldükten sonra sosyal medyada parçalanmış vücutları teşhir edilen arkadaşları için başkent Port-au-Prince’te meydanlara çıktı.

Yüzleri maskeli, çelik yelekli ve motosikletli polisler yollara barikat kurdu, devlet başkanının evini kapısını kırdı. Kentin ana caddelerinde havaya ateş açarak gezen polisler lastik yaktı, “bize bir devrim lazım” diye slogan attı.

Haiti medyası, Başbakan Ariel Henry'nin ofisini basmaya çalışan polislerin Toussaint Louverture Uluslararası Havalimanı'nın pistinde koşarak hava trafiğini aksattığını aktardı.

Sosyal medyada muhtemelen çeteler tarafından kaydedilen bir videonun yayınlaması infiale sebep oldu. Video altı kişiyi çıplak ve kanlar içinde toprağa uzanmış ve göğüslerine silah dayanmış şekilde gösteriyor. Başka bir videoda ise, parçalanmış ölülerin el ve ayakları başında yüzü maskeli birinin sigara içtiği görülüyor. Polis, öldürülenlerin cesetlerinin halen Gan Grif adlı çetenin elinde olduğunu açıkladı.

Videoların yayınlaması ardından sokaklara bu sefer hak arayıcıları değil polis çıktı. Başbakan’ın evini basan gösterici polisler yönlerini devlet başkanlığı konutuna çevirdi konutun kapıları kırıldı. Ardından kentin bir çok caddesi araba lastiği yakan ve havaya ateş açan polislerle doldu. Kurşun geçirmez yelek, kask ve gaz maskesi giymiş bir protestocu polis’in “Bize bir devrim lazım” diye bağırması yerel medyanın fenomeni oldu. “Eşkıyaların kurbanı olan kardeşlerimiz için savaşmak için sokaklardayız. İstediğimizi elde etmek için her gün sokaklara çıkmak zorundayız.”

Vant Bef Info, bazı eylemcilerin Başbakan Ariel Henry’nin konutuna girdiğini, konutun boş olduğunu gördüklerinde de, Henry’nin Arjantin’daki bir zirve toplantısından dönüşte indiği havaalanına yöneldiklerini bildirdi.

Radio Tele Metronome, eylemcilerin camları kırarak havaalanına girmeye çalıştığını, ancak başbakanın kaçmayı başardığını belirtti. Eylemler yüzünden dükkanlar ve okulların kapalı olduğu bildirildi.

Çete savaşları ve siyasi krizle boğuşan Haiti’de günlük ölümler Dünya sıralamasında en üstte yer alıyor. Hükümet başkanı olarak seçilmemiş Başbakan Ariel Henry, Birleşmiş Milletler'den bir askeri müdahaleye öncülük etmesini istedi, ancak hiçbir ülke asker göndermeyi kabul etmemişti. PORT-AU-PRİNCE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.