Morovati İran polisini anlattı

Dünya Haberleri —

Ashkan Morovati

Ashkan Morovati

  • İran polisinin öldürmek kastı ile ateş açtığı Kürt boksör Morovati, “Beni çok yakın mesafeden pompalı tüfekle vurdular" dedi. Morovati'nin vücudundan 200 saçma çıkartıldı.  

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî ile başlayan ‘Jin jiyan azadi’ sloganlı halk hareketi beşinci ayında etkisinden bir şey yitirmeden devam ediyor. Protesto gösterilerine şiddetle saldıran polise karşı çıkan Kürt boksör Ashkan Morovati, yaşadıklarını anlattı.

Karşı çıktı kurşunlandı

26 yaşındaki Kürt boksör Morovati, İran devlet güçlerinin göstericilere insafsızca saldırdığını, buna müdahale edip karşı çıktığı esnada vurulduğunu anlattı. Morovati, şiddetle saldıran polis ve Besic güçlerine "Buradakilere acımasızca davranıyorsunuz, yaptığınız insanlık dışı" dediğini belirtti.

Uyarı yapması ile polisin kendisine biber gazı ve copla saldırmasının bir olduğunu dile getiren Ashkan Morovati, elindeki bıçağı da yalnızca kendini savunmak için çıkardığını açıkladı. İran'ın Kurdistan Eyaleti'nin yönetim merkezi Sine’de ekimde yaşanan olayda, boksörün elinde bıçakla güvenlik görevlilerine meydan okuduğu görüntüler viral olmuştu.

Vücudundan 200 saçma çıkartıldı

"Beni önce çok yakın mesafeden pompalı tüfekle vurdular, sonra da bacaklarıma iki el ateş ettiler" diyen Kürt boksör Morovati, olayın ardından hastaneye kaldırılıp acil servisde yapılan müdahale ile kurtarılmıştı.

Morovati, bir bacağındaki ana damarın yırtıldığını ve pompalı tüfek mermisindeki saçmaların akciğerini deldiğini söyledi. Boksör, doktorların ameliyatta vücudunun farklı yerlerinden yaklaşık 200 tane saçma çıkardığını ifade etti.

Yaklaşık bir ay tedavi gören boksör, 23 Ekim'de 10 polis ve 20 askerin yaptığı baskın ile hastaneden çıkartılarak tutuklandı. Hastane baskınının tanığı, Morovati'yi ameliyat ettiğini söyleyen ve kendisini Navabi diye tanıtan doktor, 10 sivil polisle 20'ye yakın silahlı askerin hastaneyi basıp boksörü götürdüğünü belirtti.

Halkım için canım feda

Yaraları tam iyileşmediği için hapishanede çok acı çektiğini anlatan boksör, ailesinin ve hastanedeki doktorların talepleri üzerine askeri hastaneye nakledildiğini belirtti. Morovati, bu sırada hakkında idam istemiyle dava açıldığını söyledi. Boksör, askeri hastaneden taburcu edildikten sonra ülkeden kaçtığını belirterek, "Dağları ve çölleri geçerek ülkeden çıktım. Ağır kanamam vardı ve cidden çok kötü durumdaydım" dedi.

 Boksör Morovati’nin arkadaşlarının yardımı ile ülke dışına çıkabildiğini CNN’e anlatan arkadaşları, sporcunun konumunu güvenlik gerekçesi ile paylaşmadı. Yaraları nedeniyle artık boksu sürdüremeyeceğini söyleyen Morovati, İran halkının cesurca mücadele ettiğini belirterek, "Halkım ve ülkem için canımı bin kez feda ederim" dedi.

Azadi’de dansa 10 yıl ceza

Azadi meydanında dans eden Astiyazh Haghighi ve nişanlısı Amir Mohammad Ahmadi’ye İran yargısı 10’ar yıl hapis cezası verdi. İran’ın Başkenti Tahran’ın dünyaca tanınan meydanı olan Azadi (Özgürlük) meydanında dans etme özgülüğünü kullanan 20’li yaşlardaki çifte ceza yağdı. 

Kasım ayı başlarında tutuklanan çifte verilen ceza açıklandı. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), Tahran'daki bir “devrim” mahkemesinin, sanıkları 10'ar yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdığını ve internet kullanma ve İran'dan ayrılma yasağı getirdiğini söyledi. Çifte verilen cezanın gerekçesi ise, "yolsuzluğu, kamu fuhuşunu teşvik etme ve ulusal güvenliği bozmak amacıyla toplanmak" olarak açıklandı. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.