Protestolar istifa ettirdi

Dünya Haberleri —

  • Kazakistan’da artan gaz fiyatlarını protesto için başlayan eylemler hükümeti devirdi. 

 

Kazakistan’da artan gaz fiyatları nedeniyle düzenlenen protestolar üzerine Başbakan Askar Mamin liderliğindeki hükümet istifa etti. Cumhurbaşkanı hükümetin istifasını kabul ederken, Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’un yeni bir hükümet kurulana kadar geçici olarak başbakanlık görevini üstlenecek.

Fitili LPG zammı yaktı

Benzin istasyonlarında satılan sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) fiyatının iki katına çıkması üzerine Kazakistan’ın batısındaki Mangistau eyaletinin Canaözen kentinde hafta sonunda başlayan protesto eylemleri ülkenin birçok kentine yayıldı. Önceki akşam halk sokağa döküldü. Devlet güçlerinin saldırdığı eylemlerde çalışmalar yaşanırken, Kazakistan İçişleri Bakanlığı 200 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Eylemler gece büyüdü

Almatı’da yaşanan binlerce kişinin katıldığı gösteride Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı ve Güvenlik Konseyi Başkanı Nursultan Nazarbayev’i işaret ederek “yaşlı adam dışarı” ve “hükümet istifa” sloganları atıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz ile saldırdığı eylemde çatışmalar yaşandı, çok sayıda eylemci de yaralandı.

Hükümet istifa etti

Eylemler sonuç verdi ve Askar Mamin başkanlığındaki hükümet istifa etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasına onay verdi. Ülkede hükümete, 25 Şubat 2019’dan bu yana Askar Mamin başkanlık ediyordu.

OHAL ilan edildi

Tokayev, hükümetin istifasını kabul etmeden önce eylemlerin gerçekleştiği Mangistau eyaleti ile Almatı kentinde olağanüstü hal ilan etti. 19 Ocak’a kadar sürecek olan olağanüstü hal kapsamında geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Ülkede ayrıca Telegram, Signal, Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamalarının çalışmadığı, bağımsız iki haber sitesinin bloke edildiği bildirildi.  ALMATI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.