Putin’den icazet istedi

Dünya Haberleri —

  •  Erdoğan, 17 gün içinde ikinci kez görüştüğü Putin’den icazet alarak Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yeni bir işgal operasyonu başlatmaya çalışıyor.

 

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de buluştu. Erdoğan’a; Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de eşlik etti. Erdoğan ve Putin baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye katıldı.  

Gündem oldukça yoğundu

17 gün içinde ikinci kez görüşen Putin ile Erdoğan’ın ana gündeminde; Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya’nın karşı olduğu Türkiye’nin olası Kuzey-Doğu Suriye işgal operasyonu ve ikili ilişkiler ile Mersin Akkuyu’da devam eden nükleer santral projesi vardı. 

Türkiye’nin derdi işgal 

Putin ve Erdoğan, 19 Temmuz’da Astana görüşmeleri vesilesiyle Tahran’da zaten bir araya gelmişlerdi. Ancak Erdoğan, o görüşmede Putin’den istediğini alamamıştı. Erdoğan, ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’dan aldığı primle yeniden masasına oturabildiği Putin’den icazet alarak Rojava’ya yönelik yeni bir işgal operasyonu başlatmaya çalışıyor. Zira Türkiye’nin Suriye’de etkili bir güç olan ve Suriye’nin hava sahasını kontrol altında tutan Rusya’dan olur almadan böylesi bir harekata kalkışması pek olası görülmüyor. 

Kremlin’den açıklama

Görüşme öncesinde basına konuşan Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Türkiye’nin güvenlikle ilgili meşru endişeleri var ve bunları dikkate alıyoruz. Ancak, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak ayrıca toprak ve siyasi bütünlüğüne tehdit oluşturacak eylemlere izin verilmemesi gerekiyor. Böyle bir operasyon Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atabilir” dedi. 

 ‘Yeni sayfa’ mesajı  

Baş başa görüşme öncesi Erdoğan ve Putin de basına açıklamalarda bulundu. Putin, tahıl koridorunun Türkiye’nin girişimleri sayesinde gerçekleştiğini belirterek, “Avrupa’daki tüketiciler Türkiye’ye minnettar olmalı” dedi. 

Erdoğan ise şunları söyledi: “Heyetlerimizin Türkiye’de yaptığı görüşmeler verimli geçti. Birçok konu ele alındı. Şimdi bizim buna nokta koymamız, Türkiye-Rusya ilişkilerinde farklı bir sayfa açacak. Gerek enerji, gerek Karadeniz hattında tahıl konusunda atılan adımlar, ulaşımla ilgili atılan adımlar... Suriye’deki gelişmeleri de bu vesileyle ele alacağız. Terörle mücadelede iş birliği önem arz ediyor. Bugün dünyanın gözü Soçi’de. Bizim yapacağımız görüşmelerden sonra bunlara verilecek olan cevaplar, onları belirli istikamette yönlendirilecek.”

Erdoğan ayrıca sözleşme feshi ile gündeme gelen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin zamanında bitirilmesinin önemine işaret etti.

Akkuyu’nun şirketi değişmişti

Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali, Türkiye ile Rusya arasındaki en stratejik işbirliklerinden biri. İlk reaktörü gelecek sene başlarında işletmeye alınacak olan Türkiye’nin ilk nükleer santralini 2010 senesinde yapılan hükümetler arası anlaşma uyarınca Rusya’nın Rosatom şirketi yapıyor. Şirketin geçen günlerde Türk ortağı ile sözleşmesini feshetmesi ve yerine Rusya bağlantılı yeni bir ortak alması ve bunun Erdoğan-Putin görüşmesinden sadece birkaç gün önce yapılması dikkat çekti. Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus şirket ile Türk ortağı arasında ihtilafların yaşandığı belirtilmişti. 

Enerji ve ekonomide iş birliği 

24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna savaşı nedeniyle, Batılı ülkelerin yaptırımı altında olan Moskova açısından yaptırımlara katılmayan ve Rusya’ya hava sahasını kapatmayan Türkiye’yle ikili ekonomik, ticari ve enerji işbirliğinin derinleştirilmesi öncelikli bir hedef olarak görülüyor. Son aylarda taraflar arasında ticarette geçmiş senelere oranla artış var.

Ruble’yle ticaret planı

Yaptırımlardan dolayı ABD doları ile işlem yapmaktan kaçınan Putin yönetimi, Rus rublesini Türkiye üzerinden dünya piyasasına yeniden sokmaya çalışıyor. Ankara ise Rusya’dan 2015’te savaş uçağının düşürülmesinin ardından 

Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırmasını talep ediyor.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.