QSD DAİŞ’i vurdu, sınırladı

Dünya Haberleri —

Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı HAT güçleri

Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı HAT güçleri

SOHR, Suriye’de son bir kaç hafta içerisinde yüzden fazla kişinin ölümü ile sonuçlanan çok sayıda saldırı gerçekleştiren DAİŞ’in QSD operasyonları ile Kuzey-Doğu Suriye’de gerilemeye devam ettiğini yazdı. 

  • Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika’nın doğu ve orta kesimlerindeki ülkelerde etkinliğini artıran DAİŞ tekrar saldırılarını yoğunlaştırdı.

DAİŞ Suriye’de son bir kaç hafta içerisinde yüzden fazla sivil ve askerin ölümü ile sonuçlanan çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yayınladığı rapor bir çok yerde saldırı ve etkisini artıran DAİŞ’in Kuzey-Doğu Suriye’de QSD operasyonları ile ciddi gerileme yaşadığını açıkladı. 

Bağdadi’nin Hilafet ilan edip Irak, Suriye ve Kurdistan’ı kana boğduğu tarihin üzerinden 103 ay geçti. Suriye ve Irak’ta yeniden yapılanan DAİŞ tekrar saldırılarına başladı. Suriye’de son iki haftada yapılan saldırılarda en az 92 sivil yaşamını yitirirken 27 Suriye askeri de öldü. QSD’nin süreklileşen operasyonuna değinen bağımsız kaynaklar Kuzey-Doğu Suriye genelinde DAİŞ hücrelerinin aktivitesinin önemli oranda ortadan kalktığını söylüyor. 

Çöldeki tehlike büyüyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yayınladığı son raporunda Suriye çölünde ‘çok büyük bir gerilim’ olduğunu yazdı. Açıklamaya göre, DAİŞ’in saldırılarında en az 112 kişi ölürken, Fırat’ın doğusunda ise Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) kontrolündeki bölgelerde ‘önemli bir geri çekilme’ yaşanıyor. Raporda, Suriye Demokratik Güçleri (QSD)’nin DAİŞ’i 2019 Mart ayında Deyr-ez Zor kırsalındaki Bahoz kasabasında yenmesi ardından gelişen çalışma ve suikast ve saldırılara dikkat çekiliyor. Ayrıca, DAİŞ hücrelerinin 2023 yılı başından bu yana Kuzey -Doğu Suriye Özerk Yönetimi kontrolündeki bölgelerde 7 genel saldırı düzenlediği ve biri sivil ve 3’ü İç Güvenlik Güçleri’nden olmak üzere 4 kişinin şehit düştüğü bilgisini verdi.

QSD’nin Anti-Terör operasyonları

Gözlemevi QSD’nin DAİŞ etkinliğini kırışını şöyle tanımladı.  “Uluslararası Koalisyon, geçtiğimiz ay içinde QSD ile 11 ortak operasyona katıldı. Bu operasyonlarda DAİŞ hücrelerinin üyesi olduğundan şüphelenilen 140 kişi tutuklandı, 7 kişi de öldürüldü. QSD’ye bağlı Terörle Mücadele Güçleri, Uluslararası Koalisyon uçaklarının desteğiyle 10 Şubat’ta Deyr-i Zor’un kuzey kırsalına bağlı Ebu Naitel köyü yakınlarında DAİŞ’a bağlı kişilere yönelik bir operasyon gerçekleştirdi. Çatışmalarda biri Suriyeli, diğeri Iraklı olmak üzere 2 örgüt mensubu öldürüldü.”

Siviller yine hedefte

SOHR, DAİŞ’ın Deyr-i Zor, Rakka, Hama ve Humus kırsallarında saldırılar başlatarak ve pusu kurarak rejim güçleri ve onların sadık milisleri hedef aldığını da bildirdi. Raporda, DAİŞ tarafından gerçekleştirilen ve rejim güçlerinden 27 kişi ve 2’si İranlı olmak üzere rejime bağlı 17 milisin öldüğü saldırı da yer aldı. Ayrıca SOHR, DAİŞ’ın çöl bölgelerindeki saldırılarında aralarında bir kadının da bulunduğu 80 vatandaşın öldüğünü kaydetti.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Pazartesi günü Hama’nın doğusunda DAİŞ’ın bölgeyi kontrol ettiği dönemden kalan iki mayının patlaması sonucu mantar toplayan 10 sivilin öldüğünü ve 12 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bu olay Humus vilayetinin doğusundaki bir çöl bölgesinde yer mantarı toplarken örgüt üyeleri tarafından düzenlenen saldırıda 68 kişinin öldürülmesinden on gün sonra meydana geldi.

SOHR, bu ayın başından bu yana DAİŞ’ın düzenlediği saldırılar veya mayınların patlaması sonucu yer mantarı toplarken 92’si sivil olmak üzere 112 kişinin öldüğünü belgeledi. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.