Rahnavard idam edildi

Dünya Haberleri —

Macit Rıza Rahnavard

Macit Rıza Rahnavard

  • Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin Tahran’da katledilmesi ile başlayan protestolar dördüncü ayına yaklaşıyor. İran devleti protestolara katılıp katliamı protesto eden eylemcilerden Macit Rıza Rahnavard'ı “halka açık bir şekilde” idam ettiğini açıkladı.

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin Tahran’da bir karakolda katledilmesi ile başlayan protestolar dördüncü ayına yaklaşıyor. İran devleti protestolara katılıp katliamı protesto eden eylemcilerden birini daha idam etti.

İran devlet yetkilileri, Meşhed kentinde Macit Rıza Rahnavard adlı bir protestocunun “halka açık bir şekilde” idam edildiğini açıkladı.

Rahnavard gözaltına alındıktan 23 gün sonra idam edildi. İran devletinin kendi iç hukukunu dahi ihlal ederek gerçekleştirdiği göstermelik bir mahkemede verdiği idam kararının bu denili hızlı uygulanması gösteriler karşısındaki aciliyetine yorumlandı.

Devlet yetkilileri savunma hakkının ve insan hayatının hiçe sayılarak yapıldığı belirtilen yargılamaları aklama derdine düştü. Razavi Horasan bölgesinin baş yargıcı Golam Ali Sadaghi ise “kesinlik, titizlik ve hız prensiplerinden ödün vermeyen” yargı mensuplarını tebrik etti.

İşkence yargının bir parçası

Rahnavard’ın televizyonlarda servis edilen itiraf videosunda kolunun kırık ve alçıda olması, pek çok kişinin bu ifadenin işkence altında verilmiş olabileceğini düşünmesine yol açtı.

Ülkede idam edilen ilk protestocu ise Perşembe günü Muhsin Şekari olmuştu. Şekari, bir paramiliter yapı üyesini palayla yaraladığı gerekçesiyle Devrim Mahkemesi tarafından “Allah’ın düşmanı” ilan edilmişti.

Yargılama bir şov

İran İnsan Hakları Örgütü, yargılama için “bir şov” yorumu yaptı. İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.