Ret yalanına yalanlama 

Dünya Haberleri —

.

.

  • Alman İçişleri Bakanlığı’nın PKK yasağının kaldırılması için yapılan başvuruyu reddettiğine dair spekülatif haberleri yalanlayan Avukat Lukas Theune, “Haberler gerçek dışı. Bize verilmiş resmi bir cevap yok. Sözcü’nün açıklaması Türkiye’yi endişeye düşürmemek için hızlıca verilen bir demeç” dedi.

BERDAN DOĞAN/MAINZ

Almanya’da Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) faaliyetleri dönemin İçişleri Bakanı Manfred Kanther tarafından 26 Kasım 1993’te yasaklandı. 29 yıldır süren PKK yasağının kaldırılması için PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ve Murat Karayılan adına avukatlar Dr. Lukas Theune ve Dr. Peer Stolle 11 Mayıs’ta Federal İçişleri Bakanlığı’na ilk kez resmi başvuru yaptı. Avukatlar, artık güncel olmayan PKK yasağının kaldırılmasını ve Federal Hükümet’in de Kürtlere yönelik siyasetinde yeni bir sürecin kapısını aralaması gerektiğini vurguladı.

Bakanlığın başvuruya dair yanıtını 1 yıl içinde vermesi bekleniyor. Bakanlık talebi reddederse İdare Mahkemesi’ne Bakanlık aleyhine dava açılacak. 

 

Lukas Theune

 

2 bilirkişi raporu

Gazetemize konuşan avukatlar başvuruya dair önemli bilgileri paylaştı. Avukat Lukas Theune, İçişleri Bakanlığı’na verdikleri 20 sayfalık dilekçenin iki ayrı bilirkişi raporunu kapsadığını belirttti. Theune, raporların ise suç alanında uzman olan Prof. Dr. Roland Hefendehl ile sosyolog Prof. Joost Jongerden tarafından hazırlandığını açıkladı. Theune’nin verdiği bilgiye göre, bilirkişi Hefendehl 1990’lı yıllardan bu yana yaşanan gelişmeleri incelediği raporunda şiddetin önemli bir kısmının PKK yasağından dolayı yaşandığını ve yasağın kalkması halinde bu şiddetin de ortadan kalkacağı tespitine yer verdi.

 

 

Peer Stolle

3 temele dayanıyor

Avukatlardan Peer Stolle ise başvurularını 3 temel üzerine oturttuklarını belirterek şöyle konuştu: “Birincisi, PKK Almanya’da suç işlemiyor, bunu ortaya koyduk. İkincisi, yasağa gerekçe gösterilen ‘PKK, ulusların birbiriyle diyaloğunu engelliyor’ iddiasına karşı bir rapor sunduk. Üçüncüsü de ‘PKK’nin Almanya’daki toplumsal güvenliği tehdit ettiği’ gerekçesi. Buna dayanarak yasağı sürdürüyorlar. Onun da aslında güncel olmadığını beyan ettik.”

Ret haberleri gerçek dışı 

Öte yandan 11 Mayıs’ta avukatlar PKK yasağının kaldırılmasına dair başvuruya ilişkin henüz Federal Basın Konferansı’nda açıklama yaparken, basına başvurunun reddedildiği yönünde gerçek dışı bir haber servis edildi.

Algı operasyonu

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall’ın PKK’nin ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırılması kararının devam ettiğini belirterek, “Bu konuda şu aşamada bir değişiklik söz konusu değil. Federal İçişleri Bakanlığı bunun değişmesi için gerekçe görmemektedir” açıklaması çarpıtılarak, “PKK yasağının kalkması için yapılan başvuru reddedildi” iddiası ortaya atıldı. 

Başvuru reddedilmedi

Gazetemize konuşan başvurucu avukatlardan Lukas Theune ise başvurunun reddedildiği yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi. Söz konusu haberlerin İçişleri Bakanlığı’na yaptıkları başvuruyla aynı saatlerde servis edildiğine dikkat çekerek Theune, “Başvurunun reddedilmesi için önce 20 sayfalık dilekçemizi okumaları gerekir. Ardından bunun üzerine bir toplantı veya tartışma yapmalılar. Bir sonuca vardıklarında da ilk bizimle paylaşmalılar” dedi. 

Türkiye için söylendi

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün açıklamasının alelacele yapılmış bir değerlendirme olduğunun altını çizen Theune, “Sözcünün açıklaması alelacele ve tez canlı bir reaksiyon. Tahminen Türkiye’yi endişeye düşürmemek için hızlıca verilen bir demeç” dedi. 

Cevap verilmesi zaman alır

“İçişleri Bakanlığı bizim başvurumuzu gerekli olduğu gibi inceleyecek, hukuki bir bakış ile kontrol edecek ve doğru kararı verecektir” diyen Avukat Theune, “Dosyaya ilişkin İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapacağız. Tahminime göre bu yılın sonuna doğru veya gelecek yıl Bakanlık bir karar verecektir” diye konuştu. 

Sonraki adım itiraz davası

Avukat Theune başvuruya verilecek cevaba göre izleyecekleri yasal süreci ise şöyle özetledi: “Eğer İçişleri Bakanlığı bu yasağın devamına karar verir ise bir sonraki adım olarak itiraz davası açacağız. Eğer İçişleri Bakanlığı dilekçemize onay verirse, hedefimize ulaşmış ve başarmış oluruz.”

Yasak için sebep yok

PKK’nin Almanya’da yasaklı olması için hiçbir gerekçenin olmadığının altını çizen Avukat Lukas Theune, “Başvurumuz hukuki açıdan meşrudur. Çünkü, PKK Almanya’da herhangi bir suç işlemiyor. Uluslararası hukuka aykırı davranmıyor” diyerek, buna uygun bir kararın çıkmasını beklediklerini söyledi.

Hukuken listeden çıkarılmalı

PKK’ye yönelik suçlamaların asıl kaynağının Türkiye olduğuna dikkat çeken Theune, “Türkiye diktatör bir ülke olsa da ve insan haklarını ayaklar altına alsa da aynı zamanda Almanya’nın önemli ortakları arasında. Özellikle Ukrayna işgaliyle birlikte Rusya ile yaşanan güncel sorun ve tehlikeleri göz önünde bulundurursak, Almanya Türkiye ile ilişkilerini bu süreçte iyi tutmak isteyebilir. Bu siyasi yaklaşım da dilekçemizin kabulüne engel olabilir. Fakat hukuki açıdan baktığımızda dilekçemiz her şekilde kabul görmelidir” diye konuştu. 

Kamuoyu oluşturulmalı

Başvurudan olumlu bir sonuç çıkması için kamuoyu yaratmanın önemine de vurgu yapan avukat, “Bu süreci desteklemek için insanlar bu dilekçeyi kamuoyuyla paylaşmalı, kamuoyunu aydınlatmalı. İçişleri Bakanlığı’na yazıp şahsi görüşlerini bildirmeli, imza kampanyaları düzenlemelidir” dedi.  

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.