Rojava’yı savun

Dünya Haberleri —

  •  Avrupa’da “Rojava’yı savun” şiarıyla yapılan gösterilerde gerillanın direnişi selamlanırken, savaş suçu işleyen Türk devletine destek veren uluslararası güçler protesto edildi.

 

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları ile buna karşılık uluslararası güçlerin sessizliği Cumartesi günü 

Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Kıbrıs’ta gösterilerle protesto edildi. Gösterilerde sık sık “Bijî Berxwedana Rojava”, “Bijî Berxwedana YPG” ve “Şehîd Namirin”  sloganları atıldı. 

Sessizlik kabul edilemez

Frankfurt’ta merkez tren istasyonu önünde yapılan mitingdeki konuşmalarda, Erdoğan rejiminin saldırılarına politik ve ekonomik çıkarlar gereği göz yumulduğuna ve sessiz kalındığına da dikkat çekilerek “Bu kabul edilemez” denildi. Freiburg’ta göstericiler de “Terörist Erdoğan” ve “Katil Erdoğan” sloganları ile yürüdü. Saarbrücken’deki protesto mitinginde konuşan PYD Almanya Temsilcisi Dexil Rojava sivil katliamları önlemek için Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının işgalcilere kapatılmasını istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te ise “Rojava’yı Savun” pankartı açıldı. Gösteride konuşan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi Eşbaşkanı Azad Doğan Avrupa Birliği’nin Türk devletinin saldırıları karşısında sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Paris’in Drancy, Villiers Le Bel ve Villeneuve banliyösünde de gösteriler vardı.

Alanlardan çekilmeyeceğiz

Mantes-la-Jolie kentinde gar önünde bir araya gelenler ise PKK ve YPG/YPJ flamalarını taşıyarak, “Türk devletini teşhir etmek için alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Türk devleti savaş suçu işliyor

Lorient kentinde Place Aristide-Briand Meydanı’ndaki gösteride de Türk devletinin gerilla alanlarında kimyasal silah ve zehirli gazlar kullanarak savaş suçu işlediğine dikkat çekildi.

Marsilya’da miting vardı

Marsilya’da da Avignon, Montpellier ve Marignane’den gelen Kürdistanlıların da katılımıyla yürüyüş ve ardından bir miting düzenlendi. Göstericiler, Rojava hava sahasının uçuşlara kapanmasını talep eden pankartlar taşıdı.

Kürtlerle dayanışma çağrısı

Rennes kentinde ise Kürdistanlılar “Katliama sessiz kalma” sloganları atarak, uluslararası kamuoyuna Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

NATO desteğiyle saldırıyor

İsviçre’nin Zürih kentinde de Türk devletinin savaş suçları teşhir edildi. Helvetiaplatz’daki eylemde konuşan sanatçı Kawa Urmiye “Kürt halkına uygulanan topyekun bir katliam dünyanın gözü önünde ve NATO’nun desteğiyle yapılıyor” dedi. 

Kürtler her zaman direnecek

CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer ise Sur’da katledilen Hakan Arslan’ın kemiklerinin 7 yıl aradan sonra babasına bir torba içerisinde teslim edilmesine tepki göstererek şöyle konuştu: “Kürt’ün ölüsüne dahi tahammülü olmayan bu zihniyet yok olmadıkça Kürt halkı için barış gelmeyecektir. Biz bu zihniyeti, gerillanın mücadelesini sahiplenerek yıkacağız. Kürt halkı dün nasıl direndiyse bugün de direnişini sürdürüyor. Bu direniş yarın da sürecektir.”

Cenevre’deki Kürdistanlılar da Place de Neuveu Meydanı’nda yapılan Dünya Barış Günü etkinliğine katılarak, Türk devletinin kirli savaş politikalarını teşhir eden pankartlar açtı. 

Londra’da başbakanlık önünde

İngiltere’nin başkenti Londra’da işgal saldırılarına karşı başbakanlık binası önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Eylemde Sık sık, “Terörist Türkiye” ve “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Açıklamalarda ise İngiliz hükümetinden Türk devletine verdiği desteği çekmesi istendi.

Çerxa Şoreşê marşıyla yürüdüler 

Kıbrıs’ta yaşayan Kürdistanlılar da saldırıları Limasol’da düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş esnasında Çerxa Şoreşê marşı okundu.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.