Rojhilat’ta genel grev etkili oldu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Jîna Amînî’nin 16 Eylül’de katledilmesinin ardından İran devletine karşı itiraz ve protestoların en üst düzeye çıktığı iki ayı aşkın zamanın en kitlesel boykotu Rojhilatê Kurdistan ve İran’da genel grev şeklinde hayata geçti. 

PJAK’ın çağrısı ve Rojhilatê Kurdistanlı partiler, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin desteği ile başlayan genel grev Rojhilatê Kurdistan’da tam İran genelinde de bir çok kentte karşılık buldu. 

PJAK ve diğer Rojhilatê Kurdistan partilerinin çağrısı ardından genel grev başladı. İran’da Belucistan’ın dışında Tahran, Kerec ve Meşhed’de yoğunlaşan gösteriler sivil itaatsizlik eylemleri olarak sürüyor. Devrim Muhafızları Kolordusu’nun sevk edildiği Rojhilatê Kurdistan ve Belucistan’da polis ve Besicler eliyle her türden baskı politikası yoğunlaştı. 

Genel grev İran devletinin ordu ve paramiliter güçlerince askeri kışlaya döndürülmeye çalışılan Rojhilatê Kurdistan’a güç vermek için başlatıldı. Çok sayıda kentte esnaf kepenk, şoförler kontak kapattı. Hayatın durduğu Rojhlat kentlerinden sanal medya üzerinden paylaşılan görüntülerden anlaşıldığı kadarı ile genel grev kararına katılım yüksek.

Twitter ve Facebook gibi sanal ağları da yayınlanan görüntüler özellikle Sine, Kirmanşan, Urmiye, Bane, Merîwan, Mahabad, Seqiz, Dîwandere, Rewanser, Bokan, Nexede, Ciwanro, Kamiran, Qurwe, Pîranşar, Serpêlî Zehwa, Şino gibi Rojhilatê Kurdistan kentlerinde greve geniş bir katılım gözleniyor.

Yaralılar hastanelere gitmiyor
İran devletinin Devrim Muhafızları Kolordusu ve İstihbarat Bakanlığına bağlı güçleri, Batı Azerbaycan'ın Bokan kentinde 10 günden aralıksız baskı rejimi uyguluyor. Bokan’da en az 13 kişi rejim güçlerince katledildi, 300'den fazla yaralının olduğu kentte insani durum kritik düzeyde. Mecburabad ve Mirabad mahallelerindeki camilerin hoparlörlerinden 21:00-09:00 saatleri arasında sıkıyönetim ilan edildiği ve kimsenin sokağa çıkmasına müsaade edilmeyeceği duyuruları yapıldı. 

İsimlerinin açıklanmasına müsaade edilmeyen 10 protestocunun cenazelerinin Qolipur Bokan hastanesi morgunda tutulduğu bilgisine ulaşıldı. 

Devlet güçlerinin baskısından çekinen çok sayıda yaralının  kaçırılma korkusuyla tıp merkezlerinin dışında tedavi gördüğü, yaralılar için acil kan, ilaç ve tıbbi desteğe ihtiyaç olduğu gelen bilgiler arasında.

İran güçleri hırsızlık yapıyor
Hengaw’ın ulaştığı bilgilere, yayınlanan resim ve videolara göre, İran hükümet güçleri sabah 2'den sabah 5'e kadar vatandaşların evlerini işgal etti ve ev aletlerini ve mobilyalarını tahrip etti, altın ve mücevherleri çaldı ve insanların cep telefonlarını ve vatandaşların araçlarını parçaladı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.