Rus askerleri çekiliyor

Dünya Haberleri —

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya liderliğindeki KGAÖ askerlerinin 2 gün içinde ülkeden ayrılmaya başlayacağını, çekilme işleminin 10 gün süreceğini açıkladı.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, dün Meclis’te telekonferans yöntemiyle bakanlara ve milletvekillerine hitap etti. “Barış gücü, temel görevini başarıyla tamamlamıştır" diyen Tokayev, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) askerlerinin iki gün içinde ülkesinden ayrılmaya başlayacağını açıkladı. Çekilme işleminin 10 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

6 Ocak’ta gitmişlerdi

Rus askerler, 6 Ocak'ta Kazakistan'a ulaşmıştı. Askerlerin varlığı 2 Ocak’ta başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırma kararı alan Kazak hükümetinin elini güçlendirmişti. Askerlerin gelişinden sadece bir gün sonra Tokayev, ülkedeki gösterilerin bitirildiğini açıklamış ve gözaltı operasyonlarına hız verilmişti. 

10 bin gözaltı

Kazakistan İçişleri Bakanlığı ise dünkü açıklamasında protesto gösterileriyle bağlantılı yaklaşık 10 bin kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Tokayev, hükümet karşıtı gösteriler için ‘yabancıların eğittiği teröristlerin darbe girişimi’ dedi.

OHAL sürüyor

Ülkede gösteriler nedeniyle ilan edilen OHAL bir hafta daha yürürlükte olacak. OHAL kapsamında ülke genelinde saat 23.00'ten 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Başbakan Smailov oldu

Öte yandan Kazakistan’ın yeni Başbakanı beklendiği gibi Alihan Smailov oldu. Smailov dün Meclis’teki tüm siyasi parti milletvekillerinden “evet” oyu alarak ülkenin 12. Başbakanı seçildi. 50 yaşındaki Smailov, 5 Ocak’ta eski Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifa etmesiyle geçici olarak hükümet başkanlığını üstlenmişti. Oylama sonrası basına konuşan Smailov, “Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak” dedi. 

Maden vergisine zam

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tokayev hükümete, madencilik sektöründen daha fazla vergi alınması talimatı verdi. Tokayev, bu sektörün son dönemde yüksek kar marjıyla çalıştığını söyledi.  NUR SULTAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.