Rus güçleri Herson’dan çekildi

Dünya Haberleri —

Sergey Surovikin

Sergey Surovikin

  • Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusuna Herson kentinden çıkma talimatı verdi. Dinyeper nehrinin batısında kalan bölgelerdeki Rus ordu güçlerine ikmal yapılamayacağının kabul edilmesi üzerine açıklama yapıldı.

 RIA-Novosti ajansının duyurduğu haberde Ukrayna’nın Herson barajını bombalamaya devam ettiğini ve olası bir çökmede Dinyeper’in batısında kalacak güçlerin izole olacaklarına dikkat çekti. Ajans, Herson bölgesindeki Rus askeri birlikleri Dinyeper Nehri'nin doğusuna çekilerek burada bir savunma hattı tahkim edecek deniyor.

Rus medyası da savaşı koordine etmek ile görevli general Sergey Surovikin’in Herson kentine ve nehrin batı kıyısındaki diğer alanlara ikmal yapılmasının imkansız olduğu görüşünü bir brifinginde açıklayıp, "Askerlerimizin hayatını ve birliklerimizin savaşma kapasitesini kurtaracağız. Onları sağdaki kıyıda tutmak anlamsız. Bazıları başka cephelerde kullanılabilir" dediğini duyurdu.

Savunma Bakanı Şoygu da birliklerin geri çekilmesi teklifini kabul ettiğini belirtti ve birliklerin nehrin karşı kıyısına geçirilmesi için gerekli bütün önlemlerin alınması ve doğu kıyısında savunma kurulması talimatını verdi.

Rusya'nın Ukrayna'da sekiz aydır sürdürdüğü savaşta ele geçirdiği tek bölge başkentinden geri çekilme kararı Rusya için büyük başarısızlık olarak nitelendiriliyor. Herson bölgesi, referandum sonucunda ilhak ettiği ve Rus askeri kanunlarına tabi hale getirdiği dört bölgeden biri. Rus ordusunun, Herson'dan kaydıracağı birliklerle Luhansk, Donetsk ve Zaparijya'da kontrol altında olan toprakların güvence altına almaya yoğunlaşması bekleniyor.

Dinyeper nehri üzerinde ve Karadeniz çıkışında bulunan Herson’un nehir boyunca boşaltılması, Rusya’nın savunmasının zayıfladığı ve muharip güçlerinde önemli oranda kayıplar yaşandığı olarak algılandı. MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.