Rusya müzakereye hazır

Dünya Haberleri —

Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov

Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov

  • Rusya, Ukrayna nedeniyle gerginlik yaşadığı ABD’ye tarafsız bir ülkede müzakere yapmayı teklif etti. Öneri ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan aracılığıyla Beyaz Saray’a iletildi. 

Putin’in sözcüsü Peskov, çeşitli güvenlik garantilerinin yasal zemine oturtulmasıyla ilgili tekliflerini ABD ve NATO’yla tarafsız bir ülkede müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov dün başkent Moskova'da gazetecilere güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkileri değerlendiren Peskov, “Temel konularda henüz anlaşmaya varamıyoruz. Ancak diyaloğun sürdürülmesi için siyasi iradenin beyan edilmesi artıdır. Bu zor koşullarda diyaloğa kesinlikle ihtiyaç var" dedi. 

Teklif ABD’ye iletildi

Peskov, NATO’nun askeri varlığının Rusya sınırına dayanması ve NATO’nun Doğu’ya doğru genişleme planıyla ilgili çeşitli güvenlik garantilerinin yasal zemine oturtulmasıyla ilgili tekliflerinin ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan aracılığıyla Beyaz Saray’a iletildiğini açıkladı. Sullivan ile Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov’un 15 Aralık’ta görüştüğünü aktaran Peskov, “Görüşmede Uşakov, Sullivan'a bu belgelerin taslakları üzerinde müzakerelere hemen başlamaya hazır olduğumuzu iletti” bilgisini verdi.

Tarafsız bir ülkede

Putin’in sözcüsü, “Çeşitli alanlardaki uzmanlarla bu müzakereleri yürütecek Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, müzakereleri başlatmak için herhangi bir tarafsız ülkeye her an uçmaya hazır olacak” dedi.

Putin ile Biden görüşür mü?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın yılın sonuna kadar tekrar görüşme ihtimalinin olduğunu savunan Peskov, ancak bu konuda henüz mutabakata varılmadığını kaydetti. 

‘Almanya’nın kararı tatsız’

Almanya'nın 2 Rus diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan etmesi kararını da değerlendiren Peskov, bu kararın ikili ilişkiler için "tatsız" olduğunu ancak iki ülke arasında yüksek seviyedeki diyaloğu etkilememesi gerektiğinin altını çizdi.

MOSKOVA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.