Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda 

Dünya Haberleri —

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre

  • Rusya, katılım referandumlarının ardından Ukrayna'daki 4 bölgeyi resmen kendi topraklarına katmaya hazırlanıyor. ABD ile Avrupa Birliği ise ‘meşru’ görmedikleri referandumlar nedeniyle Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayacak. AB’nin 8. yaptırım paketi Çarşamba günü açıklandı. 

 

Pakette neler var?

Uygulamaya girmesi için AB üyesi 27 ülke tarafından onaylanması gereken yeni yaptırım paketine göre, bazı kişi ve kuruluşlar yaptırım listesine eklenecek, ayrıca ticaret ve petrol ithalatına da bazı kısıtlamalar gelecek. Bu kapsamda bazı Rusya mallarının ithalatı yasaklanacak. AB, detayları henüz verilmeyen bu malların Avrupa pazarına girememesi nedeniyle Rusya'nın 7 milyar euro gelirden mahrum kalacağını hesaplıyor. Ayrıca AB üretimi bazı malların da Rusya'ya ihracatına kısıtlama getirilecek. Bu yolla Rus ordusunun askeri alandaki hayati öneme sahip teknolojilerden mahrum bırakılması hedefleniyor. İhracatına kısıtlama gelecek mallar arasında havacılıkta kullanılan malzemeler, elektronik parçalar ve kimyasal maddeler bulunuyor. Pakette AB ülkelerinin vatandaşlarının Rusya'da kamunun sahip olduğu şirketlerinin yönetiminde yer alması da yasaklanıyor. AB, Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması da getirecek. 

ABD de yeni yaptırım sinyali

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de referandumlar sonrası Rusya'ya ekonomik maliyet getirmeyi planladıklarını söyledi. Ancak yaptırımların detaylarını paylaşmadı. 

Ukrayna’ya yeni askeri yardım 

Jean-Pierre, ABD'nin Ukrayna'ya yüzlerce zırhlı araç, roketatar ve drone sistemlerini içeren 1,1 milyar dolarlık ek savunma yardımı sağlayacağını da duyurdu. Böylece Ukrayna'ya yapılan askeri yardım toplamda yaklaşık 17 milyar dolara yükseld.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.