Rusya’dan misilleme: Diplomatlara sınır dışı

Dünya Haberleri —

ABD ile Rusya arasında gerilim sürüyor

ABD ile Rusya arasında gerilim sürüyor

  • Rusya ile ABD arasındaki gerilim diplomatik alanda da tırmanıyor. Rusya, ABD'nin 27 diplomatını sınır dışı etme hamlesine misilleme olarak 3 yıldan uzun süredir Moskova'da görev yapan Amerikalı diplomatları deport etme kararı aldı.

Rusya 3 yıldan fazladır Moskova’da görev yapan Amerikalı diplomatları sınır dışı edecek.

Rusya ile ABD arasındaki gerilim diplomatik alanda da tırmanıyor. Rusya, ABD'nin 27 diplomatını sınır dışı etme hamlesine misilleme olarak 3 yıldan uzun süredir Moskova'da görev yapan Amerikalı diplomatları deport etme kararı aldı. Rusya, üç yıldan uzun süredir Moskova’da görev yapan ABD büyükelçilik personeline 31 Ocak tarihine kadar ülkelerine dönmeleri talimatını verdi. Rusya,

İlk hamleyi ABD yapmıştı

Moskova’nın bu adımı, ABD’nin Rus diplomatların sayısını kısıtlama kararına misilleme olarak değerlendiriliyor. Rusya'nın ABD büyükelçisi geçen hafta 27 Rus diplomat ve ailelerinin ABD'den sınırdışı edildiklerini ve 30 Ocak'ta ülkeden ayrılacaklarını söylemişti. Ülkeden ayrılmaya zorlanan Rus diplomatların gelecek 3 yıl boyunca ABD'de diplomat olarak çalışması da yasaklandı.

Kısasa kısas

Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, 1 Temmuz 2022'den önce ABD’nin 3 yıllık yasak kararından vazgeçmemesi ve orta yolu bulmaması durumunda, daha fazla Amerikalı personelin ülkeden gönderileceğini söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise Washington'un Rus diplomatları sınır dışı etme planlarından vazgeçmesi halinde Moskova'nın da aynı şekilde hareket edebileceğini söyledi.

İlişkiler en düşük seviyede

Washington ve Moskova arasındaki diplomatik ilişki, yıllardır Soğuk Savaş sonrası dönemdeki en düşük seviyelerde seyrediyor. Moskova büyükelçililiği Vladivostok ve Yekaterinburg'daki konsoloslukların kapatılmasının ardından ABD'nin Rusya’daki son operasyonel temsilciliği. Washington, Rusya’daki diplomatlarının sayısının 2017'nin başında yaklaşık bin 200 kişiden 120 kişiye düştüğünü açıklamıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.