Rusya’dan nükleer gözdağı

Dünya Haberleri —

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev

  •  Rusya’dan NATO ülkelerine tehdit gibi yeni bir uyarı geldi: “Eğer sınırımızı zorlarsanız, kendimizi korumak için nükleer silah kullanma hakkımız var. Ve bu kesinlikle bir blöf değil.”

 

ABD ile Rusya arasında devam eden paylaşım ve hegemonya savaşında nükleer silah kullanma tehdidi giderek daha fazla artıyor. 

Rusya, ABD ile diğer NATO ülkelerine gözdağı vermeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ardından Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de Ukrayna ve Batı'ya yönelik nükleer silah tehdidini yineledi. 

Medvedev: Blöf yapmıyoruz 

Medvedev, “Eğer sınırımızı zorlarsanız, kendimizi korumak için nükleer silah kullanma hakkımız var. Ve bu kesinlikle bir blöf değil” dedi. Medvedev, Telegram kanalından yayınlanan açıklamada, "NATO'nun bu senaryoda bile çatışmaya doğrudan müdahale etmeyeceğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Medvedev, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada nükleer silahlar da dahil olmak üzere Rusya'ya katılacak bölgeleri askeri olarak koruyacaklarını söylemişti. Medvedev, "Batı'nın ve genel olarak tüm NATO ülkelerinin Rusya'nın kendi yolunu seçtiğini anlaması gerekiyor" demişti.

Nükleer çatışma felaket olur

ABD'de yayınlanan bir rapora göre, Rusya ile ABD arasında yaşanabilecek nükleer bir çatışma 90 milyon insanın ölümüne yol açabilir. 

Putin ilhaka hazırlanıyor

Öte yandan dün yazılı bir açıklama yapan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cuma günü Rusya’ya katılım referandumlarının yapıldığı Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporijya'nın ilhakını açıklayacağını iddia etti.

Savaş büyüyebilir endişesi

Referandumların düzenlendiği Rusya kontrolündeki bu bölgeler Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor, bu da Portekiz büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Ukrayna ve Batılı müttefikleri ise referandumların “meşru olmadığını” söyleyerek sonuçların reddedileceğini söylüyor. Referandumlardan Ukrayna’dan ayrılık kararı çıkmasının ise bölgede savaşı iyice kızıştırabileceği ve hatta Avrupa’nın diğer ülkelerine yayabileceği belirtiliyor. 

Rusya kaçanları engellemeye çalışıyor

Savaşa gitmek istemeyen Rusların ülkeden kaçışı ise devam ediyor. 21 Eylül’de kısmi seferberlik ilan edilmesinin ardından Rusya-Gürcistan sınırında kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu oluşmuştu. 

Rusya ise kaçışları engellemek için Kuzey Osetya'dan Gürcistan'a geçişi sağlayan Yukarı Lars Sınır Kapısı'na askeri kayıt ve seferberlik kontrol noktası kurmaya karar verdi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.