Rusya’nın yerini ABD alıyor
Dünya Haberleri —

.
- Almanya, Rusya'dan doğal gaz, petrol ve kömür ithalatını sonlandırıyor. Ekonomi Bakanı Habeck, “Sonbahara kadar kömür, yıl sonuna kadar ise petrol ithalatı hemen hemen bitecek” dedi.
- ABD ve Avrupa Birliği (AB) ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda anlaştığını duyurdu. Anlaşmaya göre; ABD, AB'ye yıl sonuna kadar en az 15 milyar metreküp LNG yakıt sağlayacak.
Rusya’ya yaptırımlarını arttıran Avrupa, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmanın yollarını da arıyor. Brüksel’deki AB liderler zirvesi ardından ABD ve AB sıvılaştırılmış doğal gaz konusunda anlaştığını duyurdu. Almanya ise Rusya'dan enerji ithalatını hızlı bir şeklide sonlandırma konusundaki yol haritasını açıkladı.
Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck dün basına yaptığı açıklamada, enerji alanında Rusya’dan yapılan ithalata yönelik bağımlılığın giderilmesi konusunda önemli adımlar atıldığını bildirdi. Habeck, "Bu yılın ortalarında, Rusya'nın Almanya'ya olan petrol ihracatı yarı yarıya azalmış olacak. Yıl sonuna kadar ise hemen hemen hiç kalmayacak." dedi. Sonbahara kadar Rusya'dan kömür ithalatının sonlandırılacağını belirten Habeck, doğal gaz konusunda ise Almanya'nın 2024 ortalarında 'büyük oranda' kendi kendine yetecek konuma geleceğini bildirdi.
Sözleşmeler yenilenmeyecek
Alman hükümeti tarafından yapılan başka bir açıklamayla ise özel şirketlere Rusya ile enerji alanında yaptıkları sözleşmeleri yenilememesi ve diğer başka tedarikçilere yönelmeleri çağrısında yapıldı.
1,5 milyar kaynak ayrıldı
Alman hükümeti mart ayı başında, Rusya’dan doğal gaz satın alınması yerine ABD ve Katar’dan LNG alınması için ilk etapta 1,5 milyar Euro kaynak ayırmıştı. Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce petrol ithalatının üçte birisini, kömür ithalatının ise üçte birini Moskova’dan yapıyordu. Almanya, işgal öncesi doğal gaz ihtiyacının ise yüzde 55’ini Rusya’dan karşılıyordu.
ABD ve Avrupa LNG’de anlaştı
ABD ve Avrupa Birliği (AB) ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda anlaştığını dün duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin Brüksel’deki büyükelçilik binasında açıklama yaptı. Rusya’ya enerjide olan bağımlılığı düşürmek için bir araya geldiklerini belirten Biden, “Bu hedefe yönelik ortak bir strateji üzerinde anlaştık, somut adımlar atacağız” dedi.
Rus gazının 3’te 1’i
Anlaşmaya göre; ABD, AB'ye yıl sonuna kadar en az 15 milyar metreküp LNG yakıt sağlayacak. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, ABD'nin AB'ye 2030'a kadar da her yıl en az 50 milyar metreküp ilave LNG tedarik edeceğini açıkladı. Söz konusu miktarın Avrupa’nın Rusya’dan tedarik ettiği LNG yerine geçeceğini vurgulayan von der Leyen “50 milyar metreküp gaz Rus gazının 3’te 1’inin yerini alıyor. Şimdilik doğru yoldayız” diye konuştu.
Yüzde 40’ı Rusya’dan
AB, elektrik üretimi, ısınma ve endüstri tedariki için kullanılan doğal gazın yüzde 90'ını ithal ediyor. Rusya, Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini karşılıyor.
AB geçen yıl Rusya’dan 155 milyar metreküplük doğal gaz ithal etmişti. ABD ise geçen yıl AB’ye yaklaşık 22 milyar metreküp doğal gaz göndermişti.
Brüksel'de zirve trafiği
Brüksel önceki gün NATO, G7 ve AB liderler zirvesi olmak üzere üç zirveye ev sahipliği yapmıştı. Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'ya yeniden imar fonu kararlaştırılırken; NATO ve G7 zirvelerinden Rusya'ya "savaşı derhal durdur" mesajı çıktı. NATO zirvesinde, Ukrayna’ya destek ve doğu kanadının güçlendirilmesi kararı çıkarken; Bulgaristan, Slovakya, Macaristan ve Romanya'ya dört muharip birlik daha gönderileceği bildirildi. Haziran ayında Madrid'de yapılacak NATO zirvesinde üye ülkelerin savunma harcamaları konusunda taahhütlerde bulunması istenecek. AB liderler zirvesindeki diplomatik temaslar dün de devam ederken, aynı gün yapılan zirveler Rusya’ya karşı birlik ve yaptırımların artacağı mesajı olarak da yorumlanıyor.
HABER MERKEZİ







