Saçma, dayanaksız, siyasi

Dünya Haberleri —

Avrupa'dan tepkiler

Avrupa'dan tepkiler

  • Gezi davasında insan hakları savunucularının ağır hapis cezalarına çarptırılması uluslararası toplumdan yoğun tepki aldı. ABD ve Almanya kararı kınadı. Avrupa Parlamentosu ve AKPM ile uluslararası hak örgütlerinden de sert açıklamalar geldi.

ABD rahatsız 

ABD Dışişleri Bakanlığı Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının "derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yarattığını" bildirdi. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada "Kavala'nın adil olmayan bir şekilde hüküm giymesi insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyor. Türkiye'yi Osman Kavala'yı serbest bırakmaya davet ediyoruz. Türkiye'de sivil toplumun, medyanın, siyaset ve ekonomi alanındaki liderlerin yargı tarafından taciz edilmesinden büyük endişe duyuyoruz" denildi. 

Almanya’dan sert tepki

Almanya’dan da Gezi davasında yargılanan insan hakları savunucularının müebbet dahil ağır hapis cezalarına çarptırılmasına sert tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mahkemenin verdiği kararın, "Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu" dile getirerek, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı.  Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) daha önce bu yönde verdiği kararı hatırlattı ve Türkiye'nin de bu karara uyması gerektiğini söyledi.

Karar savaş ilanı

Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da söz konusu kararı "saçma" ve "her açıdan dayanaksız" diye nitelendirerek bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. 

Roth, kararla Kavala’dan kişisel intikam alındığını ve demokrasi kültürüne karşı savaş ilan edildiğini söyledi. Roth ayrıca, Osman Kavala'nın suçsuz olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

AKPM: Şok edici

Avrupa Konseyi'nin yasama organı Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox da Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını "şok edici" olarak niteledi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Kox, Gezi davasında AİHM kararlarının uygulanmamamış olmasının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde olduğuna da dikkat çekti. 

Ankara ziyareti iptal edildi

AKPM İzleme Komitesi, dün eş raportörler olarak John Howell (Birleşik Krallık, AK/DA) ve Boris Cilevics’i (Letonya, SOC) yetkilendirirken, komitenin 24-25 Mayıs 2022'de AKPM'nin izleme prosedürü çerçevesinde yetkililerle siyasi diyaloğu sürdürmek maksadıyla Ankara'da yapılması planlanan toplantısını iptal etti. 

AP: Sonuçları olacak

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye Parlamento Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky de yayınladıkları ortak açıklamada, “Türkiye’deki mevcut sistemin otoriter karakterini yeniden doğrulayan karar AİHM’in kararlarını açıkça hor görüyor ve Avrupa Konseyi’nde devam eden ihlal prosedürleri bakımından da kesinlikle sonuçları olacaktır” dedi. Amor ve Lagodinsky mahkeme heyetinin üyelerinden birinin daha önce AKP’den milletvekili aday adayı olmasına da tepki göstererek, bu durumun, “davanın siyasi müdahaleyle nasıl lekelendiğinin bir diğer şok edici örneği olduğu” değerlendirmesini yaptı.

Af Örgütü: Akla mantığa sığmıyor

Uluslararası Af Örgütü’nden yayınlanan açıklamada da mahkumiyet kararları için “insan haklarına yıkıcı bir darbe” nitelemesi yapıldı ve “karar akla mantığa sığmıyor” denildi. 

HRW: Korkunç bir karar

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Temsilcisi Emma Sinclair-Webb de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Osman Kavala’yı verilen cezayı “olabilecek en kötü netice” olarak niteledi. Karar için, “Korkunç, acımasız ve felaket” diyen Sinclair-Webb, mahkeme kararının “Avrupa Konseyi’ne de aktif bir meydan okuma” olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.