Sadr bertaraf etmeden çekilmeyecek

Dünya Haberleri —

  •  Irak’ta Şii lider Sadr, hedeflerine ulaşana kadar meclis işgalini bitirmemekte kararlı görünüyor. Sadr’ın sözcüsü İbrahim Cabri ise gösterilerin amacının “yozlaşmış yöneticileri bertaraf etmek” olduğunu söyledi.

Son genel seçimlerden bu yana yaklaşık 9 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki oturma eylemi dün de devam etti. 

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin “çekilin, meclisi boşaltın” çağrısına rağmen binlerce kişi gösterici Yeşil Bölge’yi ve meclisi terk etmemekte kararlı görünüyor. Cumartesi gününden bu yana meclisi mesken edinen ve ibadetlerini de orada yapan göstericilerin ellerinde Sadr posterleri var. 

Sadr: Devam ediyoruz

Kazımi’nin çağrısı sonrası Sadr’a yakın bir sosyal medya hesabından “Devam ediyoruz” paylaşımı yapılırken, Sadr da  Yeşil Bölge’den çekilme olmayacağı mesajı verdi. Sadr, dün destekçilerine seslenerek meclisten ayrılıp eylemlerine binanın çevresinde devam etme çağrısı yaptı. 

Rejim ve anayasa değişikliği talep eden Sadr, ülkede yolsuzluğu sona erdirene ve anayasa ile seçim sistemini kökten değiştirene kadar gösterilerin devam edeceğini söylüyor. 

Hedef yozlaşmış yöneticiler 

Sadr’ın sözcüsü İbrahim Cabri ise Bağdat’taki gösterilerin amacının “2003’ten beri Irak’ı yöneten yozlaşmış yöneticileri bertaraf etmek” olduğunu söyledi. Basına konuşan Cabri, “Irak Parlamentosu’nda bu yasama dönemi sona erdi. Durum gösteriler öncesine dönmeyecek” dedi. 

Güvenlik güçleri yanımızda

Cabri, Irak’ta iç savaş çıkabilme ihtimaline dönük endişelere ilişkin ise şunları söyledi: “Irak halkının gösterileri devam edecek. Kötüler bir şey yapmak isterse güvenlik güçleri gerçek göstericileri korumaya hazırdır. Bağdat’ta ve diğer tüm vilayetlerde güvenlik güçlerimiz var ve Irak halkının yanında yer alıyorlar.”

Yerel kaynaklar da  Kazımi’nin “devlet kurumlarını koruyun” emrine rağmen güvenlik güçlerinin Sadr yanlısı göstericileri Tahrir Meydanı’ndan araçlarla Yeşil Bölge’ye ve meclise taşıdığına dair bilgileri doğruladı. Ordu da “tarafsızız” diyerek protestoculara askeri müdahalede bulunmayacağını bildirmişti.   BAĞDAT 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.