Parlamenterler istifa dilekçelerini Sadr'a sundu

Dünya Haberleri —

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr

  • 8 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta meclisin feshedilmesi için Şii Sadr hareketi milletvekilleri toplu bir şekilde istifa etti.

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr, Perşembe günü parlamenterlerinden istifalarını parlamentoya sunmaları istemişti. Sadr, ülkede reformun sadece çoğulcu bir hükümetle gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Sadr Hareketi’nin tüm parlamenterleri istifa mektuplarını hazırlayarak parlamento başkanlığına sunmalıdır. Çünkü geri çekilmek ya da muhalif kalmak gibi iki seçeneğimiz var” demişti. 

Mukteda El Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Perşembe gecesi Sadr Hareketi’nin tüm parlamenterleri Sadr’a istifa dilekçelerini teslim etti. 

Ülke 8 aydır hükümetsiz

Irak’ta genel seçimlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen ne cumhurbaşkanı ne de başbakan seçilebildi. Seçimin yapılabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimler başarısız oldu. Bu nedenle ülkede aylardır siyasi kriz yaşanıyor. Sadr’ın hükümeti kurması için 30 günlük süre tanıdığı eski Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki Şii Koordinasyon Çerçevesi de gerekli çoğunluğu sağlayamadı. Son haftalarda ise parlamentonun feshedilerek, erken seçime gidilmesi konusu gündemde. 

Erken seçim talebi 

Eylül’deki genel seçimlerden birinci çıktığı halde uzlaşma sağlanamadığı için hükümeti kuramayan Mukteda es-Sadr da parlamentonun feshedilmesinden ve erken seçime gidilmesinden yana. Sadr, bu nedenle de vekillerden istifalarını istedi.

BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.