Saldırıya işgal tehdidi eşlik ediyor

.

.

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey-Doğu Suriye ve Rojavayê Kurdistan'a bombardımanın süreceğini ve buna karadan bir saldırının da eşlik edeceğini söyledi.
  • Hava saldırısı için Taksim'de patlama yapan Türk devleti, dünden itibaren de Karkamış'a rastgele roketlerle bombardımanı sürdürme ve karadan saldırı bahanesi biriktirdi. 

Taksim saldırısını bahane ederek Kuzey-Doğu Suriye ve Rojavayê Kurdistan'ı 19 Kasım gece yarısından itibaren bombalamaya başlayan Türk devleti, kara saldırısıyla işgal tehdidinde bulunurken Cerablus sınırındaki Antep'in Karkamış ilçesine geceden itibaren adresi bilinmeyen roketler düşmeye başladı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Katar ziyareti dönüşünde yanında taşıdığı medya elemanlarına konuştu. Hava saldırısından gururla bahseden Erdoğan, "Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç Kara Kuvvetleri'nden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız" dedi.

Kobanê içine oturmuş

Erdoğan, ABD ve Rusya ile İran ve Suriye'yi kastederek, burada varlık gösteren devletlerle de diplomatik ilişkilerine işaret edip adımlarını ona göre attıklarını ve atmayı sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, işgal ettikleri Girê Spî ve Cerablus arasında kalan Kobanê ve Minbic'i işaret ederek, "Her zaman o bölge hedefler arasında yer almıştır ve atılan adım da zaten buna göre atılmıştır. Nitekim bu defa da yine aynı şekilde bu hedefte iki önemli bölge vardı. Adımlarımızı attık ve atmaya da devam edeceğiz. Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Bu harekâtın sürekliliği söz konusu. Karadan ve havadan gereken neyse yaptık. Bundan sonra da yapacağız" dedi. 

Taksim'deki patlama organizasyonunu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bağlı teşkilatı öven Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten Sayın Biden da Sayın Putin de biliyor. Nitekim bu olayda da olduğu gibi, her zaman söylüyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz..." 

Adresi belirsiz roketler

Erdoğan bu açıklamaları yaparken gece 4 roketin düştüğü Karkamış'a sabah saatlerinde de roketler düştü. Yerleşim alanına düştüğü açıklanan son roketler, 3 kişinin yaşamını yitirmesine 6 kişinin de yaralanmasına yol açtı. AKP-MHP iktidarı medyasında, roketlerin YPG tarafından atıldığı belirtilse de Karkamış’ın karşısındaki Cerablus, Türkiye ve himayesindeki paramiliter güçlerin elinde. YPG, bölgede yer almıyor. Karkamış'a en yakın Kuzey-Doğu Suriye güçlerinin konumlandığı Minbic ise kuş bakışıyla 32,2 kilometre uzakta. Hatırlanacağı gibi MİT Başkanı Hakan Fidan'ın savaşın ilk yıllarında "Gerekirse Suriye'ye dört adam gönderirim. Türkiye'ye 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim" demişti. 

Bombardıman devam ediyor

Türk ordusu, 19 Kasım'daki bombardımanına 12 saatlik bir aranın ardından devam etti. Önceki sabahtan itibaren Şehba’nın Semoqa, Şêx Hîlal, Şêx Îsa ve Bêlûniyê köyleri; Efrîn’in Şêrawa ilçesine bağlı Soxanekê, Bênê, Ziyaretê, Dêr Cemal, Aqîbê, Kefer Antûn köyleri; Til Temir’in Gozeliyê, Til Cuma, Tewîla, Um El Xêr, Til Leben ve Til Şenan köyleri ile Kobanê’nin Zormixar, Beyadî, Dêrbizin, Xerbisan, Koran, Aşmê ve Yukarı Şêxler köyleri; Minbic’in Toxar köyünden Ewn Dadat köyüne kadar olan hat yoğun biçimde bombalandı. Eyn Îsa’nın doğusunda bulunan Neqil Restoran ve M4 Karayolu civarını obüs ve havanlarla bombalayan Türk devleti, Til Temir’in Gozeliyê, Tewîla, Til Cuma ve Til Şenan gibi Asuri köyleri ile Til Temir-Qamişlo karayolunu da bombaladı. İç Güvenlik Güçleri, Türk devletinin saldırıları nedeniyle Til Temir-Zirgan karayolunu trafiğe kapattı. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.