Sandığa git oyuna sahip çık

Yurt Dışı Haberleri —

14 Mayıs seçimleri

14 Mayıs seçimleri

  • Yurt dışı seçmenleri için oy verme işlemine bir hafta kaldı. 3,5 milyon seçmenin olduğu ve büyük çoğunluğunun sandık başına gideceği seçimlerde Yeşil Sol Parti’nin başarısı için çalışan Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu, onbinlerce yeni seçmenin kaydını yaptı. 
  • Seçim güvenliğinin de en az oy veme kadar önemli olduğunu seçimler için Koordinasyon’dan Yüksel Koç, “3 bine yakın müşahit başvurusu yaptık. Yaklaşık olarak 1000 başvuru daha yapmayı hedefliyoruz” dedi. 
  • Sandıklara ulaşmayı bir sorun olmaktan çıkartan Avrupa Seçim Koordinasyonu, kurumların seçmenleri sandığa götürme çalışmasını yürüteceğini açıkladı. “Kurumlarımız günlük olarak otobüs, taksi ve minibüslerle insanlarımız sandığa taşıyacak.”

ERKAN GÜLBAHÇE/FRANKFURT

Yurt dışında sandık başına gitmek için 1 hafta kalırken, Yeşil Sol Parti’nin seçim zaferi için çalışmalar hızlandı. Bir yandan müşahitler belirlenip eğitimleri yapılırken, seçmenleri sandığı taşımak için de hazırlıklar yapılıyor. Seçim bürolarının açılışları sürerken, mitingler, halk buluşmaları ve şölenler ise bu hafta sonu başlıyor. 
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği genel seçimleri için yurt dışında seçim heyecanı erken başlıyor. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bini aşkın seçmen 27 Nisan Perşembe gününden itibaren sandık başına gidecek. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 277 bin 646. 
Kapatılma tehdidine karşı Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında Yeşil Sol Parti ile seçime giden HDP, 2018 seçimlerinde yüzde 17,31 oy almıştı. 14 Mayıs seçimlerinde yurt dışındaki oy oranını ve sandığa gitme oranını artırmayı hedefleyen Yurt dışı Seçim Koordinasyonu çalışmalarını hızlandırdı. 

52 seçim bölgesi
Koordinasyon içerisinde yer alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Avrupa başta olmak üzere Kanada, Avustralya, Japonya, Afrika’nın da içinde olduğu 52 seçim bölgesinde ülke seçim koordinasyonlarının yanı sıra yerel komisyonların çalıştığını belirtti. “Seçmen sorgulama, kazanma, seçmenleri sandığa taşıma ve sandık güvenliği şeklinde dört aşamalı bir plan hazırladık” diyen Koç, 2 Nisan’a kadar seçim çalışmalarını yurt dışındaki seçmen kayıtlarının sorgulanması ve yeni kayıtların yapılmasına odaklandıklarını belirtti.

120 bin seçmene ulaşıldı
İlk aşamanın 2 Nisan’da bittiğini belirten Koç şu detayları paylaştı: “Avrupa genelinde eski seçmenler ve yeni seçmenler olmak üzere toplam 120 bin kişiye ulaştık. Avrupa’da kaydı olup daha önce oy kullanan 100 bin seçmenin sorgulaması yapıldı. Bunların içerisinde Türkiye’de kaydı olan 10 bin kişi konsolosluklara gönderilerek seçmen kayıtları Avrupa’ya alındı. Son yıllarda farklı nedenlerle Avrupa’ya mülteci olarak gelen 20 bin kişinin de Avrupa’da oy kullanabilmeleri için seçmen kayıtları yapıldı. Tüm Avrupa genelinde 90 bin yeni kayıt yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda yaptığımız 20 bin kayıt önemli bir sonuç. Bizim dışımızda birçok seçmenimiz de kendi imkanlarıyla seçmen sorgulaması yaptı ve adres beyanında bulundu.”

Ciddi bir tecrübe var
Yurt dışında 2014 yılında cumhurbaşkanlığı, 2015 yılında 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimleri, ardından referandum, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapıldığını hatırlatan Koç ciddi bir seçim tecrübesi olduğunu belirtti. “Bu seçim dönemlerinde disiplinli bir çalışma yürütüldü ve sandıkları en çok bizim arkadaşlarımız korudu” diyen Koç, bu seçimde sandık kurullarında görevlileri olmasa da sandık güvenliği için tüm tedbirlerin alındığını kaydetti. 

Müşahit başvurusu sürüyor
“Şu ana kadar 52 seçim bölgesinde 3 bine yakın müşahit başvurusu yaptık. Yaklaşık olarak 1000 başvuru daha yapmayı hedefliyoruz” diyen Koç başvuruların sürdüğünün altını çizerek devam etti: “Seçimin son gününe kadar müşahit başvurusunda bulunmak mümkün. Görev almak isteyen herkes kurumlarımıza veya seçim noktalarındaki yetkililerimize başvurabilir. Uzun süreli müşahitlik olabileceği gibi bir günlük dahi müşahit olmak için başvuru yapılabilir.”

Seçim güvenliğimizi aldık
Konsolosluklar da dahil 52 seçim bölgesinde itiraza yetkili 400 Yeşil Sol Parti temsilcisi olduğunu söyleyen Koç, “Her seçim bölgesinde en az iki yetkili olacak. Yetkili kişilerin muhatabı seçim bölgesindeki seçim kurulu başkanıdır. Herhangi bir usulsüzlük olduğunda diğer parti temsilcileriyle birlikte tutanak tutma yetkisine sahipler. Geçen seçimlerin 3-4 katı görevli ve müşahit olacak” dedi. Amerika, Kanada gibi birçok ülkeden çok sayıda kişinin müşahitlik için başvuru yaptığını belirten Koç, 25 Nisan’a kadar başvuru yapanlara eğitim verileceğini de sözlerine ekledi. 

Kurumlar seçim bürosu gibi çalışıyor
Almanya, İsviçre, Fransa, Kanada, İskandinavya vb. birçok ülkede şimdiye kadar 20’nin üzerinde seçim bürosu açılırken, seçim çalışmaları ise büyük bir ittifak tarafından yürütülüyor. Koç, “Avrupa Seçim Koordinasyonu içinde 40’a yakın, Kürt, Türk, Asuri, Süryani, Êzîdî, Ermeni, Alevi, sol-sosyalist çatı örgütü bünyesinde yaklaşık olarak 3 bin dernek, cemevi, dergah, yöre, köy derneği ve cami var. Çalışmamızın motor gücünü bu kurumlar oluşturuyor. Bu kurumlar seçim listelerini sorgulama, seçim propagandası, seçmenleri sandığı taşınmasında ve sandıkların güvenliklerinde bizzat görev alıyorlar. Seçmenlerin sandıkları taşınmasında da bu kurumlarımız rol üstlenecek. Tüm bu kurumlarımız seçim bürosu gibi, bu nedenle de aslında onlarca değil yüzlerce seçim büromuz var” dedi. 

Şehirlerin seçmen analizi yapıldı
Seçimin son gününe kadar geçmişte hangi partiye oy vermiş olursa olsun, seçmen kazanma, birebir görüşme, esnaf ziyaretleri yaparak Avrupa’daki tüm seçmenlere ulaşmaya çalışacaklarının altını çizen Koç, “Seçmen profillerinin analizini yaptık. Örneğin Paris’te Maraşlılar, Fransa Nancy’de Ardahanlılar çoğunlukta. Komiteler oluşturulurken o bölgede hangi yöreye ait insanlarımız fazlaysa o yörenin insanlarından komite oluşturuyoruz. Bu çalışmayı yurt dışı seçim bölgelerinin hepsinde uygulamaya çalışıyoruz. Seçmenler hangi kentlerde neden sandığa gitmemiş, bunun da analizini yaparak sonuçlar çıkarıyoruz ve ona göre bir planlama yapıyoruz” dedi. 

Seçmenler sandığa taşınacak
Bu yıl ilk defa konsoloslukların dışında belirlenen farklı adreslerde oy kullanacağına da işaret eden Koç, “Bu da bize seçmeni sandığa taşımada büyük kolaylık sağlayacak. Başkonsolosluklarda oy verme işlemi 27 Nisan’da başlayıp 9 Mayıs’ta sona erecek. Açılan ek seçim adreslerinde ise seçmenler 29 Nisan-1 Mayıs arasında 3 gün boyunca oy kullanabilecek” dedi. Koç, yurt dışında kayıtlı bir seçmenin istediği her kentte sandığa gidebileceğini de hatırlatarak, “Örneğin Fransa’da Paris’te ya da herhangi kentte kayıtlı olan bir seçmen Almanya’da Berlin’e ya da başka herhangi bir kente gidip oy kullanabilir” hatırlatmasında bulundu. 

Tüm imkanları seferber edeceğiz
Geçmiş seçimlerde seçmenleri sandığa taşımada yeterli olamadıklarını kaydeden Koç, 14 Mayıs seçimleri için tüm imkanları seferber edeceklerini de söyledi: “Örneğin 2018 seçimlerinde; Paris’te 58 bin Kurdistanlı seçmenden 21 bini, Marsilya’da 10 binden 6 bini oy kullanırken, Strasbourg’da 24 binden sadece 6 bini oy kullanmış. Bu sefer Avrupa Seçim Koordinasyonu bünyesinde yer alan bütün kurumlar seçmenleri sandığa götürmek için çalışma yürütecek. Otobüsler, minibüsler ve özel araçlar tutuluyor. Kurumlarımızın önünde günlük olarak otobüs, taksi ve minibüslerle insanlarımız sandığa taşınacak. Bütün halkımıza mesajımız şudur: ‘Size bir telefon uzaklıktayız. İmkanı olmayan herkes bize başvurarak yardım talebinde bulunabilir.”

Hiçbir oy sahipsiz değil
Sandıkların güvenliği için de çalışacaklarını kaydeden Koç, “Müşahitlerimiz oyların kullanılmasında, zarfların sayılmasında ve oyların belirlenen yerde saklanması için sandık kuruluyla birlikte hareket edecekler. Hiçbir şekilde tek bir oyu dahi sahipsiz bırakmayacağız. Sandıklar mühürlendikten sonra Ankara’ya götürülüyor. Avrupa’dan giden oyların sayımının takibi için Avrupa’dan 200 ile 300 görevli göndermeyi planlıyoruz” dedi.

Sandığa gitmeyen bizim seçmenimiz
Seçmenleri sandığa taşımak için son 1 haftaya girildiğinin altını çizen Koç, “Son bir haftayı seferberlik ruhu ve temposuyla ele almaz isek aldığımız oy 2018 seçim sonuçlarını aşmaz. Son haftada her seçmene mutlaka ulaşmalıyız. Yerel komisyonlarımızla semtlere ve yörelere göre örgütlenmeyi sağlamalıyız. Sandığa gitmeyen seçmenin önemli bir kısmı bizim seçmenimizdir. Seçmenimizi sandığa taşımadaki yetersizliklerimizi aşmalıyız. Bunu başarabilirsek AKP-MHP faşizmini yenilgiye uğratabiliriz. Şimdi seçmeni kazanma ve sandığa taşıma seferberliği ile zafere kilitlenelim. Eksikliklere değil başarıya kilitlenmeliyiz. Ulaşılmayan seçmen kalmamalı perspektifi ile başarı için büyük moral ve tutku ile çalışalım” dedi. 

Bir oy ile her şey değişebilir
Herkesi sandık başına giderek oy kullanmaya ve oyuna sahip çıkmaya çağıran Koç son olarak şunları belirtti: “‘Kimse ben oy kullanmaya gitmezsem ne olacak? Zaten bir oy ile ne olacak’ diye düşünmesin. Bir oyla milletvekili kazanıldığı gibi, bir oyla milletvekili de kaybedilebilir. Geçmiş seçimde Avrupa’dan giden oylar HDP’ye Muş’ta bir milletvekili kazandırdığı gibi Batman’da da bir milletvekili kaybettirdi. Avrupa’da kullanacağımız her oy ülkede Yeşil Sol Parti’nin milletvekili kazanmasında belirleyici olacaktır. Halkımız ve devrimci-demokratlar şunu iyi bilsin ki; her kullanılmayan oy Erdoğan’a, faşizme hizmet ediyor. Herkes bulunduğu yerde en az 10 seçmeni kazanmayı da hedeflemeli.”

Bizlerin de özlemi

Yeşil Sol Parti Avrupa Seçim Koordinasyonu bileşenleri 40’u aşkın parti, örgüt ve kurum temsilcisi Köln’de yaptıkları ortak açıklamayla “Demokratik, özgür ve insanca yaşanacak bir Türkiye için herkesi Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırıyoruz” dedi. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın güçlü bir şekilde parlamentoda temsil edilmesinin Kürt, Türk ve diğer uluslardan hakların, Alevi, Sünni ve diğer inançlardan insanların eşit ve kardeşçe yaşayabileceği demokratik bir Türkiye umudunu güçlendireceğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu hedefimize bir adım daha yaklaşmak için, milletvekili seçimlerinde oylarımızı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın büyük bölümünü çatısı altında bir araya getiren Yeşil Sol Parti için kullanmaya çağırıyoruz. Halkların eşit ve özgür bir şekilde barış içinde, insanca yaşadığı bir Türkiye’nin kurulmasına seçim bildirgesinde geniş bir şekilde yer veren Yeşil Sol Parti, bizlerin de özlemini savunan bir parti. Bu nedenle yurt dışında yaşayan ve oy hakkına sahip olan tüm göçmen emekçileri Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırıyoruz” denildi. 

Erdoğan oy kaybediyor

Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Enstitüsü’nün araştırmasına göre, Almanya’daki seçmen arasında 2018 seçimlerine göre AKP oy kaybederken, Yeşil Sol Parti ise yükselişte. 
Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Enstitüsü 14 Mayıs seçimleri öncesi Almanya’da oy kullanacak Türkiyeli seçmenin tercihlerini araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre AKP oy kaybediyor. 
Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 60. Erdoğan 2018 seçimlerinde Almanya’daki seçmenden yüzde 64,8 oy almıştı. Ankete göre Erdoğan 4.8 puan oy kaybediyor.
Ankete göre Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise yüzde 36 olarak ölçüldü.

Yeşil Sol yükselişte
Araştırmaya göre Almanya’da yaşayan Türkiyeli seçmenin parti tercihlerinde AKP yüzde 50 oy alıyor. Önceki seçimde Almanya’da yaşayan Türkiyeli seçmenin yüzde 55,7’si AKP’ye oy vermişti. Araştırmaya göre AKP 5.7 puan oy kaybediyor.
Ankete göre CHP’nin Almanya’daki oy oranı yüzde 16. CHP, Almanya’da bir önceki seçimde yüzde 15,6 oy almıştı.
Yeşil Sol Parti ismiyle seçimlere giren HDP ise yükseliyor. Yeşil Sol Parti Almanya’da yüzde 17 oy alıyor. Bir önceki seçimde HDP, Almanya’da yüzde 14,8 oy almıştı. Ankete göre Yeşil Sol Parti/HDP oylarını 2.2 puan yükseltti.
MHP’nin oy oranı ise yüzde 7. MHP bir önceki seçimde Almanya’da yüzde 8.4 oy almıştı. 
Yaklaşık 1.5 milyon seçmenin olduğu Almanya’da oy verme işlemi 26 temsilcilikte gerçekleşecek. 



paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.