Savaş kabinesi uyarılarla toplandı

Savaş kabinesi

Savaş kabinesi

  • Türk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı öncesi Türk Savunma Bakanı ile görüşen ABD ve Fransa savunma bakanları, devam eden saldırılara itirazlarını ve olası karadan işgal girişimine karşı olduklarını ilk ağızdan iletti. 

Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki akşam ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştü. Türk tarafının açıklamasına göre; görüşmede ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konuları değerlendirildi. Türkiye ve ABD'nin iki önemli müttefik olduğunu hatırlatan Akar, Türkiye’nin Rojavayê Kurdistan ve Başûrê Kurdistan'daki saldırılarının “Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları kapsamında yapıldığını” ileri sürdü. Akar, Türkiye'nin "DAİŞ ve diğer tüm terör örgütlerine karşı iş birliğine hazır olduğunu" söyledi. Bakan Akar, 11 günlük saldırıların kapsam ve niteliğine rağmen mevkidaşına yalan söylemeyi sürdürerek, tek hedefin “teröristler” diye adlandırdığı QSD olduğunu, sivillere veya Koalisyon güçlerine zarar verilmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

ABD karşı çıkıyor

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) tarafından yapılan açıklamada ise  “Bakan Austin, son dönemde gerçekleşen ve bazıları doğrudan bölgedeki partnerlerimizle DAİŞ’i yenmek için çalışan ABD personelinin güvenliğini riske atan hava operasyonu da dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeyi ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin yükselmesinden dolayı endişelerini dile getirdi” denildi. Açıklamada ayrıca, “Bakan Austin, gerilimin azaltılması çağrısını yaparken, Bakanlığın, Türkiye’nin Suriye’de yeni bir askeri operasyon yapmasına güçlü bir şekilde karşı olduğuna yönelik açıklamalarını paylaştı” ifadesi yer aldı.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin planladığı karadan da işgal girişimiyle ilgili uyarıda bulunmuştu. "Olası kara operasyonuna dair endişelerininin sürdüğünü" belirterek itidal çağrısında bulunan Ryder, "Çatışmaların devam etmesi, özellikle de bir kara harekâtı, dünyanın DAİŞ'e karşı güçlükle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atıp bölgeyi de istikrarsızlaştıracaktır" demişti.

Fransa onay vermiyor

Hulusi Akar ile Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da 29 Kasım günü telefonda görüşmüştü. Türk tarafı açıklamasında, bu görüşmede de ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedilmişti.

Fransa Savunma Bakanlığı da görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Görüşmede iki bakanın çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduğu ve Suriye ile Irak'taki güvenlik durumunu değerlendirdiği bilgisine yer verilen açıklamaya göre; Lecornu, Türkiye’nin saldırılarına itirazlarını paylaştı. Olası bir karadan işgal girişiminin bölgede gerilimi tırmandıracağını, DAİŞ’e karşı mücadelede Uluslararası Koalisyon tarafından birkaç yılda kaydedilen ilerlemenin tehlikeye gireceğini söyledi. Özellikle Fırat'ın doğusuna olası bir işgal girişiminin, istikrarı baltalama riski taşıdığı konusunda uyarıda bulunan Lecornu, böyle bir durumun Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye'de faaliyet gösteren Koalisyon personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını ve DAİŞ’lilerin kaçışını teşvik edeceğini vurguladı.

Almanya tepkisini yineledi

Almanya’dan da Türkiye’nin saldırılarına bir kez daha tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'ye, karadan işgal saldırısında bulunmama çağrısı yaptı. Baerbock, Bükreş'teki NATO toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye'yi acil olarak, Suriye'nin kuzeyine yönelik kara işgali ya da Kuzey Irak'a askeri operasyon gibi şiddeti daha da artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyorum” dedi.

Rusya'dan Til Rifet takviyesi

Bu arada resmi açıklamalarında Türkiye'nin saldırılarına ve işgal girişimine itiraz eden, ancak Türkiye'nin şartlarının da QSD'ye dayatıp Şam rejimine tabi tutmaya çalışan Rusya'nın Til Rifet sevkiyat yaptığı öne sürüldü. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan kaynaklar, Rusya’nın Türkiye-Suriye sınırına çok yakın noktalara askeri destek gönderdiğini iddia etti. AFP, bu iddiayı bölgede yaşayanlara ve bazı kuruluşlara dayandırdı. AFP’ye konuşan Til Rifet’ta yaşayanlar, Rus askerlerinin bölgede olduğunu söyledi. Türkiye sınırına 15 kilometre uzaktaki Til Rifit’ta yaşayanlar, “Rus güçleri yakınlardaki köyde yollara barikat kurarak Türk güçleri ve Ankara’ya destek veren Suriyelilerle mesafe koydu” açıklamasını yaptı.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da Rus askerlerinin Til Rifet yakınlarındaki hava üssünde de sayılarını artırdığını aktardı. AFP’ye konuşan Rami Abdelrahman, “Rusya’nın bölgeye destek göndermesi Türkiye’nin operasyonunu durdurmak ya da yavaşlatmak için atılmış bir adım olabilir” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik hava saldırılarının devam ettiğini ve karadan saldırı düzenleyeceğini açıkladığını belirterek, bunu onaylamadıklarını söyledi.

Suriye BM'de kınadı

Birleşmiş Milletler Suriye Daimi Temsilci Yardımcısı, BM'deki oturumda Türkiye'nin tekrarlanan saldırılarını kınadı ve BM Güvenlik Konseyi'ni Ankara'ya güçlerini Suriye'den çekmeleri için çağrıda bulunmasını istedi. Dandi, Türkiye'nin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarının uluslararası hukuk ve BM Şartı'nın ihlali olduğunu belirterek, Suriye'nin altyapının hedef alınmasını ve neden olunan insani kayıpları en güçlü şekilde kınadığını tekrarladı. Suriyeli diplomat, "Türk rejiminin Suriye topraklarına yönelik saldırılarını haklı çıkarmak için pazarladığı bahaneler, özellikle de terör örgütlerini destekleme ve DAİŞ ile Nusra Cephesi'ne sponsor olma ısrarının ışığında artık kimseyi kandıramıyor" dedi.

Savaş kabinesi toplandı

Türk ordusunun Günay Kürdistan'da ağır kayıplara ve 7 aydır devam eden saldırılarına rağmen tıkanması; iktidarın kurtarıcı misyon biçtiği olası karadan da işgal saldırısı öncesi Türk savaş kabinesi MGK, ilgili devletlerle hem Savunma hem de Dışişleri ve istihbarat düzeyinde görüşmelerini ardından yılın son toplantısını yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında ilgili bakan, komutan ve yardımcıların katıldığı toplantı, Saray'da dün 15.30 sıralarında başladı. Temel gündemi Kürtlere karşı devam eden savaş ve olası işgal girişimi olan toplantıda, Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Rusya-Ukrayna Savaşı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvuruları da teğet geçildi. Gazetemiz baskıya hazırlanırken toplantı devam ediyordu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.