Savaşa tam gaz hazırlık 

Dünya Haberleri —

NATO’nun dün başlayan “Neptune Strike 22” adlı tatbikatına ABD'nin uçak gemisi USS Harry Truman da katıldı. Foto: AFP

NATO’nun dün başlayan “Neptune Strike 22” adlı tatbikatına ABD'nin uçak gemisi USS Harry Truman da katıldı. Foto: AFP

  • ABD ve NATO bir yandan Ukrayna ile savaşın eşiğine gelen Rusya’yla diplomatik kanalları açık tutarken bir yandan da olası savaşa karşı askeri hazırlıklarını sürdürüyor ve Ukrayna’ya yoğun bir silah sevkiyatı yapıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün yaptığı açıklamada  "Müttefiklerimiz Doğu Avrupa'da caydırıcılığı artırmak için daha fazla gemi, jet gönderiyor" açıklamasında bulundu. Stoltenberg “İttifakın tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini” söyledi.

Akdeniz'de NATO tatbikatı

Öte yandan NATO dün Akdeniz'de büyük bir deniz tatbikatı başlattı. “Neptune Strike 22” adını taşıyan tatbikat 4 Şubat’a kadar devam edecek. ABD'nin uçak gemisi USS Harry Truman da tatbikata katıldı. Yetkililer tatbikatın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden duyulan endişeyle ilgisi olmadığını ve uzun süredir planlandığını savundu. Ancak tatbikat NATO'nun 2022 yılında planlanan askeri tatbikatlar listesinde yer almıyor. Liste geçen yıl Aralık’ta açıklanmıştı. NATO’nun bu tatbikatla Belarus ile ortak tatbikat kararı alan ve Ukrayna sınırına on binlerce asker yığan Rusya’ya gözdağı vermeyi amaçladığı belirtiliyor.

Ukrayna'ya askeri yardım sürüyor 

ABD ise Joe Biden'ın talimatıyla Ukrayna'ya 2. kez askeri yardım gönderdi. 90 tonluk askeri yardım Kiev’e ulaştı. Malzemelerin içinde "cephe hattında" kullanılacak cephaneler de bulunuyor. Ayrıca ABD, 2014 yılından beri Ukrayna'ya 2 milyar 700 milyon Dolar yardım yaptı. 

Baltık ülkeleri füze gönderiyor

Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya da ABD menşeli tanksavar füzesi ve hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya göndereceklerini duyurmuşlardı. Estonya'nın Javelin tanksavar füzesi, Letonya ve Litvanya'nın da Stinger hava savunma füzesi ve başka teçhizatları Ukrayna'ya göndereceği öğrenildi. Daha önce de İngiltere Ukrayna'ya tanksavar göndermişti. 

Almanya’dan sahra hastanesi

Almanya ise Ukrayna’ya silah yerine Şubat ayında bir sahra hastanesi gönderecek. Savunma Bakanı Christine Lambrecht, gerekli eğitimleri de içeren yardımın Almanya'ya maliyetini 5 milyon 300 bin Euro olarak açıkladı. Almanya halihazırda Ukrayna'ya solunum cihazı desteği veriyor ve yaralı Ukrayna askerleri de Alman ordusunun hastanelerinde tedavi ediliyor.

AB'nin gündemi de Ukrayna

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları'nın dünkü Brüksel'deki toplantısında da başlıca gündem Ukrayna kriziydi. Zirvede Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya uygulanacak yaptırımların taslağı da görüşüldü. 

Blinken bilgi verdi 

Zirveye ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da videokonferans yoluyla katıldı. Blinken bakanlara Cuma günü Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin sonuçlarını aktardı. 

Rusya’nın şartları

NATO ile ABD ve müttefiklerinin askeri hamleleri Rusya’nın anlaşma şartlarının dikkate alınmadığını ortaya koydu. Zira Rusya krizin aşılması için Ukrayna’ya silah satışının sonlandırılmasını ve Ukrayna ile eski Sovyet ülkelerinin NATO'ya alınmayacağı garantisini şart koşuyor. Ayrıca NATO’dan Doğu Avrupa'daki askeri varlığını büyütmekten vazgeçmesi istiyor. ABD de Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rusya'ya ağır yaptırımlar getireceği uyarısında bulunuyor. ABD ayrıca Rusya’ya “saldırganlıktan vazgeç” çağrısı yapıyor. 21 Ocak’ta Cenevre’deki görüşmelerde diyaloğu devam ettirme kararı alan ABD ile Rusya’nın dışişleri bakanlarının ise bu hafta birbirlerine uzlaşma şartlarını yazılı olarak iletmesi bekleniyor.  

HABER MERKEZİ

 

ABD ve İngiltere: Kiev’i terk edin

ABD’nin Kiev Büyükelçiliği açık kalacak. Foto: AFP

ABD ile İngiltere, Rus askeri harekatı tehdidini gerekçe göstererek acil görevde olmayan Ukrayna'daki büyükelçilik personeli ile ailelerine ülkeyi terk etmeleri talimatı verdi. Pazar gecesinden itibaren peş peşe açıklama yapan iki müttefik ülke, vatandaşlarına da Ukrayna’dan ayrılmalarını tavsiye etti. 

‘Rusya her an saldırabilir’

ABD Kiev Büyükelçiliği de “Rusya'nın askeri müdahalesi her an gelebilir" açıklamasını yaparak bu durumun gerçekleşmesi halinde Amerikan vatandaşlarının tahliyesinin sağlanamayabileceğini duyurdu. Elçilik şu anda Ukrayna'da olan ABD vatandaşlarından ülkeden çıkışlarını planlamalarını istedi. 

Elçilikler açık kalacak

ABD ve İngiltere’nin Kiev Büyükelçilikleri’nin açık kalacağı ve Ukrayna'daki vatandaşlarına yardım sağlamaya devam edeceği belirtildi. İngiltere ayrıca vatandaşlarına Ukrayna'daki mevcudiyetlerini kayda geçirmeleri çağrısı da yaptı.

Ukrayna: Erken bir karar 

Dün sabah Twitter'da paylaşım yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko ise yabancı ulusların diplomatik misyonlarının güvenliğini sağlama hakkına saygı duyduklarını, ancak diplomatları geri çekme adımını çok erken ve aşırı ihtiyatlı bulduklarını belirtti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.